Preskočiť na hlavný obsah

Pan Kaplan má stále třídu rád

Pri pozeraní jedného českého seriálu mi ako „knihovnici“ zostala v pamäti scéna, kedy jedna z hlavných hrdiniek dostane ako darček knihu a okomentuje ju slovami “Tá je vtipná“. Mám rada vtipné knihy. Preto som si hneď otvorila náš katalóg, aby som zistila, či knihu nájdem v našej knižnici.

A našla som:  Pan Kaplan má stále třídu rád /The education of Hyman Kaplan/,  autorom je Leo Rosten, filozof a ekonóm, ktorý si počas hospodárskej krízy začiatkom 30. rokov nemohol nájsť prácu vo svojom odbore, a preto niekoľko rokov učil prisťahovalcov angličtinu vo večernej škole.  Aby neohrozil svoje vedecké renomé, pod pseudonymom Leonard Q. Ross,  vydával vtipné poviedky z tohto prostredia v časopise The New Yorker. V roku 1937 vydal pod týmto menom aj prvé knižné vydanie, neskôr v roku 1959 voľné pokračovanie a v roku 1976 vydáva kompletnú zbierku Kaplanových príhod pod názvom O K*A*P*L*A*N! My K*A*P*L*A*N!

Áno, ja som sa narodila len rok predtým, takže kniha už niečo pamätá. Preto hneď takto v tomto dlhom úvode upozorňujem, že kniha zaujme skôr strednú generáciu, prihliadnuc aj na to, že kniha je v češtine. Ale ani mladší čitateľ, ktorý číta v tomto jazyku a nemá s ním problém, nemusí hneď knihu odvrhnúť.

Celý obsah a zápletka knihy stojí na vyučovaní anglického jazyka. Preklad do češtiny, vzhľadom k zachovaniu vtipnosti pôvodných skomolenín a chybnej gramatike, môžeme považovať za jedinečný a originálny počin prekladateľov /Pavel Eisner, neskoršie vydanie Antonín Přidal/.

Dej sa odohráva v New Yorku na vyučovacích hodinách Večernej prípravnej škole pre dospelých. Študentmi sú prisťahovalci z európskych a juhoamerických krajín. Profesor Parkhill má vo svojej triede pestrú paletu žiakov. Je tam Nemec, Fínka, Ruska, Kanaďan, Poliak a ako to aj z vlastných skúseností poznáme, každý je niečím typický, či výrazný:
  • premiantka triedy Róza Mitnická /každý sme mali v triede bifľošku/,
  • Charlotte Goldbergová, milovníčka sladkostí /takých je všade kopec/,
  • Carmen Caravellová, Casimir Scymczak, Norman Bloom,
  • Oľga Tarnovská, fanúšička baletu a velikánov Ruska,

ale najmä stále usmiaty, snaživý pán Hyman Kaplan - pôvodom z Kyjeva, ktorý je autorom bizarných až priam nemožných spotvorenín angličtiny, čo je podstatou humoru tejto knihy. Pán Kaplan má svoj svet, svoju slovnú zásobu, svoju gramatiku a ani „pamprésor“ Parkhill netuší, či je taký nechápavý alebo až príliš múdry. A nikdy sa to ani nedozvieme. Patrí medzi najstarších žiakov a napriek tomu, že v Amerike je už pätnásť rokov, stále nepochopil gramatiku, čo mu však nebráni v neutíchajúcom entuziazme a v podstate aj týraní profesora a spolužiakov. Je najaktívnejší a dokáže narobiť viac chýb ako zvyšok triedy. Ak ho upozornia, dokáže sa donekonečna brániť a doťahovačkami s ostatnými študentmi vytvoria doslova ohňostroj slovných hračiek.

Kniha nepatrí k tým, ktoré nedokážete pustiť z ruky, lebo potrebujete čo najskôr vedieť ako to dopadne. Môžete ju mať poruke a kedykoľvek a kdekoľvek ju otvoriť a prečítať si úryvok na zlepšenie nálady. A ak máte radi slovné hračky, určite si prídete na svoje.

V pánovi Kaplanovi som sa trošku našla aj ja, nie pre jeho snaživosť, to vôbec. Ale spomínam si na moje hodiny angličtiny, kedy ma pani učiteľka na konci hodiny postavila pred tabuľu, pýtala sa ma rôzne veci, len aby pobavila spolužiakov.

Na záver zopár „spotvorenín“ pána Kaplana:

  • Račte si pověsit. 
  • On je požahanej. 
  • Správnědlivost.
  • Tak si dejte od pamprésora porodit.
  • Šíšnik. 
  • Prašť jako důchod, brou hohnivál. 
  • Mojeusta, pamprésor!

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Peter Pan, chlapec, ktorý nechcel vyrásť

Pojinko predstavuje seriál článkov: Zlatý fond detskej literatúry Diel druhý:  Peter Pan, chlapec, ktorý nechcel vyrásť Uplynul mesiac a Pojinko je tu opäť, aby Vám predstavil ďalšiu svetoznámu knižnú klasiku. Ďalšia časť nášho seriálu je venovaná  Petrovi Panovi . Určite Vám niečo hovoria postavy Wendy, Stratení chlapci, kapitán Hák alebo víla Cililing . Ak náhodou nie, utekajte si prečítať knižku! Stojí za to. Ale, predsa len počkajte! Predtým si prečítajte tento článok, aby ste sa dozvedeli ako to s Petrom Panom vlastne bolo. Detstvo Petra Pana bolo dosť divoké.  Najskôr ušiel rodičom ešte z kolísky, lebo sa dopočul, že musí vyrásť, a to on nechcel. Mal v pláne navždy si užívať bezstarostné roky hier a zábavy. Navyše nemal rád príkazy a zákazy, a tak dal radšej prednosť slobode. Skamarátil sa s vílami (i keď mu často svojou dobiedzavosťou išli na nervy), šéfoval partii Stratených chlapcov; čo boli chlapci, ktorí boli priveľmi zvedaví a nezbední a vypadli z kočíkov

Rezervovať či odložiť? (To je otázka!)

Rezervácia a odloženie kníh sú služby určené na uľahčenie vašej návštevy u nás v knižnici. Chceli ste si prečítať konkrétnu knihu, no zistili ste, že je momentálne vypožičaná iným čitateľom? Pre tento prípad slúži rezervácia, kedy nebude mať čitateľ pred vami možnosť ďalšieho predĺženia výpožičnej doby. Alebo naopak, viete, že knihy, ktoré potrebujete sú dostupné v našich policiach, no nemáte čas ich hľadať? Toto je presne prípad kedy môžete využiť objednanie odloženia kníh do 24 hodín. Obe tieto služby majú určité podmienky, ktoré je treba dodržať, aby ste od nás odchádzali s úsmevom na tvári a knihami v taške. Tieto služby je možné využiť predovšetkým prostredníctvom nášho webového katalógu Carmen . REZERVÁCIA knihy nedostupná = momentálne vypožičaná kniha kniha bude pripravená až po vrátení predošlým čitateľom (nedá sa 100% garantovať či ju vráti načas) spoplatnené sumou 1,00€ / kniha *cena sa môže meniť podľa aktuálneho cenník knižnice je nutné počkať na e-mailové oznámenie dostu

Prečo skáčem - Higašida, Naoki

Čudný názov a výtvarne veľmi pekne riešená obálka majú predpoklad pritiahnuť čitateľa. Pomerne malý rozsah a krátke až kratučké kapitoly by nemali byť prekážkou, možno práve naopak. Ak si vás nezíska už samotný príbeh knihy, po prečítaní pár strán, ba pár riadkov jedinej stránky zistíte, že vás dielko pohltilo. Autorom je autista , ktorý mal v čase, kedy písal túto knihu len trinásť rokov. Prekvapilo ma, vzhľadom na jeho vek a jeho hendikep, ako veľmi pekne a pútavo je kniha napísaná. Chlapec si dal za cieľ priblížiť svet autistov svetu normálnych ľudí. Je ich svet pre normálneho človeka naozaj taký vzdialený, zvláštny a nepochopiteľný? A nie je to presne také i pre nich, keď pretočíme uhol pohľadu? Naozaj nie je možné nájsť prienik v týchto svetoch a dôjsť k porozumeniu?  Na toto všetko kniha prináša odpovede a pre bežného, do problematiky nezasväteného človeka prináša naozaj fascinujúce čítanie. Ukazuje nám autistov nie ako mimozemšťanov, ako nejakých Rain manov, ale ako síce sv