Preskočiť na hlavný obsah

Pýtali ste sa, vysvetľujeme

V júni sme urobili krátky prieskum spokojnosti čitateľov. Položili ste nám viacero otázok a preto by sme vám na ne radi odpovedali.

Kde si môžem odložiť kôpku kníh, ktoré sa mi nechce nosiť po knižnici.

Pri prezeraní kníh v knižnici vám kôpka v ruke môže celkom rýchlo narásť. Knihy môžete položiť na ktorýkoľvek stolík alebo stoličku (ak tam teda práve niekto nesedí 😊) prípadne na prízemí si ich môžete odložiť aj na centrálnom výpožičnom pulte. Ak ste si knihy vybrali, ale potom ste si ich požičanie rozmysleli, najviac nám pomôžete, ak knihy nebudete zakladať späť sami, ale odložíte ich ku poličke, prípadne donesiete priamo ku knihovníkovi na oddelení.

Kde nájdem PC na oddeleniach, v ktorom by som si mohol prezerať katalóg?

Okrem služobných počítačov sú vám všetky stanice k dispozícii na prehľadávanie online katalógu. Na prízemí je počítač umiestnený z ľavej strany schodiska a k dispozícii sú aj počítače v počítačovej študovni. Na prvom poschodí sú počítače okolo zábradlia schodiska a na najvyššom poschodí je počítač trochu ukrytý medzi regálmi pod oknom.

Prečo tak dlho trvá kým sa nová knihy objaví v knižnici na vypožičanie?

Knihy objednávame vo väčších objednávkach, preto sa môže stať, že knihu neobjednáme okamžite po jej vyjdení. Keď k nám príde nová zásielka, knihy opatrne odbalíme a postupne všetky ich údaje zapisujeme do systému (od ISBN po jazyk, autora, obsah, tému...). Každá kniha tiež dostane svoje pečiatky, jedinečné prírastkové číslo a čiarový kód. Kvôli jej ochrane knihu obalíme do fólie. Každá kniha dostane aj štítok a svoje miesto v poličke, no ešte predtým si ju (ich, pretože knihy sa v knižnici tiež presúvajú vo väčších skupinkách) musí príslušné oddelenie prebrať a skontrolovať.

Ako funguje filtrovanie v katalógu? 

Po vyhľadaní knihy v online katalógu je možné si výsledky „filtrovať“. Na pravej strane (pri vyhľadávaní v počítači, mobilný prehliadač má tieto možnosti pod výsledkami) popri výsledkoch nájdete rezy, kde si môžete napríklad vybrať autora o ktorého máte záujem, rok vydania, či skupinu, napr. beletria pre deti alebo náučná pre dospelých.

Taktiež môžete využiť pokročilé alebo kombinované vyhľadávanie, kde však oddelenie znamená druh dokumentu, ktorý chcete prehľadávať. V pokročilom vyhľadávaní môžete vyhľadávané heslo zadať do príslušného poľa. V kombinovanom vyhľadávaní môžete upravovať aj booleovské operátory (AND/OR) či vyhľadávať v rozšírených možnostiach.


Aká je frekvencia zasielania predupomienok?

Po vypožičaní kníh vytlačíme „účtenku“, na ktorej je uvedené, ktoré knihy a časopisy ste si zobrali domov. Na vyžiadanie vytlačíme kópiu aj vám. Ak ste nám poskytli svoju emailovú adresu, výpis z  konta (ako ho voláme) vám pošleme. Všetko si najlepšie skontrolujete po prihlásení v našom katalógu, kde si knihy môžete aj predĺžiť. Na email vám tri dni pred koncom výpožičnej doby príde tzv. „predupomienka“, ktorá slúži len na upozornenie na koniec výpožičnej doby. Ak dokumenty do konca ich výpožičnej doby nevrátite ani ich výpožičnú dobu nepredĺžite, posielame vám poštou aj emailom upomienku. Od konca výpožičnej doby vám rastie pokuta: 0,05€/deň/dokument.

Prečo existujú 14-dňové výpožičky?

Niektoré knihy by sme radi dostali k čo najväčšiemu počtu čitateľov za čo najkratší čas. Vytvorením 14-dňovej výpožičky sme reagovali na žiadosti čitateľov, ktorí sa k novým knihám chceli dostať čo najrýchlejšie (na 14 dní požičiavame aj stredoškolské povinné čítanie, ktorým zasa chceme obslúžiť čo najviac študentov). Spravidla keď vidíme, že sa knihy dlhšie nepožičiavajú ich vrátime do obvyklého výpožičného režimu.

Prečo treba zaplatiť za rezerváciu alebo odloženie, keď som si nakoniec rozmyslel, že tú knihu nepotrebujem?

Rezerváciu aj odloženie je možné zrušiť telefonicky, kým nie je kniha nachystaná. Tieto dve služby nepatria medzi základné knižnično-informačné služby, ale medzi tzv. špeciálne, ktoré sú spoplatnené podľa aktuálneho cenníka. Najmä v prípade odloženia knihy sa knihovník musel venovať samostatne tejto požiadavke. V prípade rezervácie zasa knihu musel čitateľ vrátiť bez možnosti predĺženia.


Prečo sú emaily s novinkami také čudné?

Novinky, ktoré na požiadanie zasielame každý piatok sú generovaný výstup zo systému, ktorého vzhľad nevieme ovplyvniť. V tabuľke sa okrem iného nachádzajú aj signatúry, teda označenia umiestenie na oddelení knižnice. Ak vás kniha zaujme a chceli by ste o nej vedieť viac, kliknutie na jej názov vás zavedie do nášho katalógu, kde je podrobnejší popis.

Prečo sa nekupuje viac výtlačkov z detskej literatúry?

Samozrejme by sme radi mali vždy knihu pre každého práve vtedy, keď má o ňu záujem. No máme aj čitateľov, ktorí majú prečítané takmer všetky knihy v niektorej kategórii a preto sme sa zamerali viac na pestrosť ponuky. Viacero výtlačkov obľúbenej knihy nám potom bohužiaľ často leží v poličke alebo nebodaj v archíve. Obľúbenosť kníh je totiž pomerne sezónna záležitosť. Preto ak nemôžete nájsť práve tú jednu jedinú knihu, po ktorú ste prišli, neváhajte a obzrite sa po ďalších knihách v našich poličkách.


Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, alebo vás zaujímajú procesy v knižnici bližšie, napíšte nám do komentára a radi vám odpovieme v ďalšom článku.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Peter Pan, chlapec, ktorý nechcel vyrásť

Pojinko predstavuje seriál článkov: Zlatý fond detskej literatúry Diel druhý:  Peter Pan, chlapec, ktorý nechcel vyrásť Uplynul mesiac a Pojinko je tu opäť, aby Vám predstavil ďalšiu svetoznámu knižnú klasiku. Ďalšia časť nášho seriálu je venovaná  Petrovi Panovi . Určite Vám niečo hovoria postavy Wendy, Stratení chlapci, kapitán Hák alebo víla Cililing . Ak náhodou nie, utekajte si prečítať knižku! Stojí za to. Ale, predsa len počkajte! Predtým si prečítajte tento článok, aby ste sa dozvedeli ako to s Petrom Panom vlastne bolo. Detstvo Petra Pana bolo dosť divoké.  Najskôr ušiel rodičom ešte z kolísky, lebo sa dopočul, že musí vyrásť, a to on nechcel. Mal v pláne navždy si užívať bezstarostné roky hier a zábavy. Navyše nemal rád príkazy a zákazy, a tak dal radšej prednosť slobode. Skamarátil sa s vílami (i keď mu často svojou dobiedzavosťou išli na nervy), šéfoval partii Stratených chlapcov; čo boli chlapci, ktorí boli priveľmi zvedaví a nezbední a vypadli z kočíkov

Rezervovať či odložiť? (To je otázka!)

Rezervácia a odloženie kníh sú služby určené na uľahčenie vašej návštevy u nás v knižnici. Chceli ste si prečítať konkrétnu knihu, no zistili ste, že je momentálne vypožičaná iným čitateľom? Pre tento prípad slúži rezervácia, kedy nebude mať čitateľ pred vami možnosť ďalšieho predĺženia výpožičnej doby. Alebo naopak, viete, že knihy, ktoré potrebujete sú dostupné v našich policiach, no nemáte čas ich hľadať? Toto je presne prípad kedy môžete využiť objednanie odloženia kníh do 24 hodín. Obe tieto služby majú určité podmienky, ktoré je treba dodržať, aby ste od nás odchádzali s úsmevom na tvári a knihami v taške. Tieto služby je možné využiť predovšetkým prostredníctvom nášho webového katalógu Carmen . REZERVÁCIA knihy nedostupná = momentálne vypožičaná kniha kniha bude pripravená až po vrátení predošlým čitateľom (nedá sa 100% garantovať či ju vráti načas) spoplatnené sumou 1,00€ / kniha *cena sa môže meniť podľa aktuálneho cenník knižnice je nutné počkať na e-mailové oznámenie dostu

Prečo skáčem - Higašida, Naoki

Čudný názov a výtvarne veľmi pekne riešená obálka majú predpoklad pritiahnuť čitateľa. Pomerne malý rozsah a krátke až kratučké kapitoly by nemali byť prekážkou, možno práve naopak. Ak si vás nezíska už samotný príbeh knihy, po prečítaní pár strán, ba pár riadkov jedinej stránky zistíte, že vás dielko pohltilo. Autorom je autista , ktorý mal v čase, kedy písal túto knihu len trinásť rokov. Prekvapilo ma, vzhľadom na jeho vek a jeho hendikep, ako veľmi pekne a pútavo je kniha napísaná. Chlapec si dal za cieľ priblížiť svet autistov svetu normálnych ľudí. Je ich svet pre normálneho človeka naozaj taký vzdialený, zvláštny a nepochopiteľný? A nie je to presne také i pre nich, keď pretočíme uhol pohľadu? Naozaj nie je možné nájsť prienik v týchto svetoch a dôjsť k porozumeniu?  Na toto všetko kniha prináša odpovede a pre bežného, do problematiky nezasväteného človeka prináša naozaj fascinujúce čítanie. Ukazuje nám autistov nie ako mimozemšťanov, ako nejakých Rain manov, ale ako síce sv