Preskočiť na hlavný obsah

Krátko o 3 románoch XXI.

Lincolnova diaľnica
– najnovší román spisovateľa Amora Towlesa, ktorého preslávila predovšetkým kniha Džentlmen v Moskve, nás tentoraz zavedie do Ameriky 50. tych rokov 20. storočia. Osemnásťročný Emmet odchádza z nápravného ústavu (pracovnej farmy), kde si odpykal osemnásť mesačný trest za neúmyselnú vraždu. Jeho otec medzičasom zomrel, zatiaľ čo matka už pred rokmi navždy opustila rodinu. Doma ho tak čaká len osemročný brat Billy. Sú ľudia, ktorí nie sú príchodom Emmeta práve nadšení a bažia po odplate za nešťastné zabitie. A to Emmet ešte netuší, že v kufri auta sa skrývajú jeho dvaja kamaráti z nápravného zariadenia, ktorí tajne ušli a majú vlastné plány ako naložiť so svojimi životmi. Emmetov otec zanechal po sebe len dlhy a nesplnené sny. Neostalo mu nič iné ako staré auto, na ktoré si pred pobytom na pracovnej farme zarobil na brigádach a práve na ňom sa rozhodne vydať s bratom na dlhú cestu, na konci ktorej sa pokúsi nájsť mamu. Spočiatku to vyzerá na romantickú jazdu najstaršou (Lincolnovou) diaľnicou naprieč Amerikou, ale všetko napokon dopadne úplne inak. Posádka auta sa mení podobne ako rozprávači príbehu, čím čitateľ získa viacero pohľadov na rovnaké udalosti.
Príbeh sa odohráva v krátkom časovom rozpätí (desať dní), ponúka zaujímavé postavy, viacero nečakaných zápletiek, odkazuje na rôzne americké symboly, históriu a kultúru. Je to taká zmes dobrodružnej chlapčenskej partie na spôsob slávneho spisovateľa Stephena Kinga s umeleckým rozprávaním v štýle výborného Johna Irvinga. Možno keby som bol rodený Američan, vnímal by som román ešte intenzívnejšie, no napriek tomu stojí za prečítanie. Záver nebudem prezrádzať, lebo by som vás pripravil o silný čitateľský zážitok. Je však úžasný.

Napospas (Goodwin, Sarah)– Maddy je obyčajná žena, ktorá sa rozhodne prihlásiť do reality show, respektíve do sociálneho experimentu. Spolu s ďalšími ľuďmi má stráviť rok na opustenom ostrove bez vymožeností modernej techniky. Spočiatku to vyzerá na skvelé dobrodružstvo a oddych podporený finančnou odmenou, no veci sa začnú rýchlo meniť. Postupne vyplávajú na povrch charaktery jednotlivých účastníkov experimentu a nevraživosť súťažiacich voči sebe navzájom sa stupňuje. Konečne má priplávať loď, ktorá ukončí celý experiment. Všetci ju už nedočkavo očakávajú stojac na brehu mora, lenže žiadna loď napokon neprichádza.
K čomu prirovnať knihu Napospas? Je to taký mix v štýle reality show Farma odohrávajúci sa na opustenom ostrove, ktorý má viacero podobností s kultovým románom Boh múch. Je to ideálna kniha na dovolenku, do vlaku alebo len tak na letné večery. Dej odsýpa, viaceré veci si dokážete domyslieť, občas sa niečo vyvinie inak, ale v podstate to dopadne podľa predpokladov. Možno.

Posledný dom na Zbytočnej ulici (Ward, Catriona)– Ted Bannerman je osamelý čudák, ktorý sa vyhýba ľuďom a spoločnosť mu robia len občasné návštevy dcéry Lauren, ktorú nikto nikdy nevidel. A potom je tu ešte mačka Olívia. Pred jedenástimi rokmi zmizlo dievčatko s lízankou. Z jej únosu obvinili Teda, ale telo nikdy nenašli. Napriek tomu sestra unesenej - Dee, sa ani na chvíľu nevzdala nádeje, možno aj preto, že za únos sa cíti, istým spôsobom, zodpovedná. Spočiatku sa zdá, že sledujeme klasickú detektívku, no všetko je napokon úplne inak a pravda je oveľa desivejšia.
Napínavý príbeh rozpráva hneď niekoľko postáv, medzi inými aj mačka Olívia. Časť príbehu sa odohráva v psychologickej ambulancii, časť v bare a časť v priestoroch domu. Ako mnoho iných tragédii, aj táto má pôvod v útlom detstve. A potom sa to už ťahá s postavami po celý zvyšok života. Napínavé, desivé, temné, dych berúce. Až do posledných strán.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Peter Pan, chlapec, ktorý nechcel vyrásť

Pojinko predstavuje seriál článkov: Zlatý fond detskej literatúry Diel druhý:  Peter Pan, chlapec, ktorý nechcel vyrásť Uplynul mesiac a Pojinko je tu opäť, aby Vám predstavil ďalšiu svetoznámu knižnú klasiku. Ďalšia časť nášho seriálu je venovaná  Petrovi Panovi . Určite Vám niečo hovoria postavy Wendy, Stratení chlapci, kapitán Hák alebo víla Cililing . Ak náhodou nie, utekajte si prečítať knižku! Stojí za to. Ale, predsa len počkajte! Predtým si prečítajte tento článok, aby ste sa dozvedeli ako to s Petrom Panom vlastne bolo. Detstvo Petra Pana bolo dosť divoké.  Najskôr ušiel rodičom ešte z kolísky, lebo sa dopočul, že musí vyrásť, a to on nechcel. Mal v pláne navždy si užívať bezstarostné roky hier a zábavy. Navyše nemal rád príkazy a zákazy, a tak dal radšej prednosť slobode. Skamarátil sa s vílami (i keď mu často svojou dobiedzavosťou išli na nervy), šéfoval partii Stratených chlapcov; čo boli chlapci, ktorí boli priveľmi zvedaví a nezbední a vypadli z kočíkov

Rezervovať či odložiť? (To je otázka!)

Rezervácia a odloženie kníh sú služby určené na uľahčenie vašej návštevy u nás v knižnici. Chceli ste si prečítať konkrétnu knihu, no zistili ste, že je momentálne vypožičaná iným čitateľom? Pre tento prípad slúži rezervácia, kedy nebude mať čitateľ pred vami možnosť ďalšieho predĺženia výpožičnej doby. Alebo naopak, viete, že knihy, ktoré potrebujete sú dostupné v našich policiach, no nemáte čas ich hľadať? Toto je presne prípad kedy môžete využiť objednanie odloženia kníh do 24 hodín. Obe tieto služby majú určité podmienky, ktoré je treba dodržať, aby ste od nás odchádzali s úsmevom na tvári a knihami v taške. Tieto služby je možné využiť predovšetkým prostredníctvom nášho webového katalógu Carmen . REZERVÁCIA knihy nedostupná = momentálne vypožičaná kniha kniha bude pripravená až po vrátení predošlým čitateľom (nedá sa 100% garantovať či ju vráti načas) spoplatnené sumou 1,00€ / kniha *cena sa môže meniť podľa aktuálneho cenník knižnice je nutné počkať na e-mailové oznámenie dostu

Hana Lasicová - beseda Od knihy k scenáru

Minulú stredu sme mali v knižnici opäť zaujímavú besedu. Tentokrát naše pozvanie prijala Hana Lasicová . Ako som smerovala na besedu vôbec som si neuvedomila, že som už okolo pani Lasicovej prešla aspoň dvakrát. Útle žieňa so širokým úsmevom som zaregistrovala až po jej príchode do miestnosti. Od prvého momentu som vedela, že táto beseda bude naozaj príjemná, zaujímavá a nepochybne veselá. Rozhovor sa niesol v priateľskom duchu, dozvedeli sme sa zaujímavosti nielen z profesijného života, ale aj zo súkromia. Hana si s láskou zaspomínala na svojho otca a jeho užitočné rady, pripomenula si aj Jula Satinského a radosť z detstva, kde bola na ulici obklopená množstvom detí z ďalších hereckých rodín. Debata samozrejme nemohla obísť literárne počiny od prvej knihy  Sedím si v Manchestri na kameni a je mi...? až po knihu Slúžka . Hana písala mame maily o jej Erasmus pobyte a tá jej neskôr navrhla či by to nechcela vydať knižne. Tento večer sme mali šťastie a Hana nám dokonca prečítala úryvok