Preskočiť na hlavný obsah

Nathan Filer: Šok z pádu


Šok z pádu môže byť pre nepripraveného čitateľa naozaj šokom. Ale v pozitívnom slova zmysle. Veď aj na pacienta môže pozitívne zapôsobiť terapia šokom. Ale prečo to spomínam? Niežeby som čitateľov porovnával s pacientami, aj keď každý knihomoľ je tak trochu diagnózou (samozrejme diagnózou pozitívnou), ale hlavný hrdina románu trpí psychickou chorobou. Chorobou, ktorá je veľmi vážna a bohužiaľ vôbec nie zriedkavá tak ako si verejnosť často myslí. Tá choroba je schizofrénia... Zďaleka nie každý deň máme možnosť pozrieť sa na svet očami takéhoto človeka. A kedy že sa nám už len naskytne možnosť pozrieť sa za jeho oči? Poodchýliť bránu a nazrieť do jeho mysle? Nie do mysle, do duše takto postihnutého a trpiaceho človeka? Pretože hrdina rozpráva svoj príbeh a celý sa nám otvorí. Ale napriek vážnej, dalo by sa povedať tragickej téme, je na knihe niečo pozitívne. A to ma veľmi oslovilo. Nie, autor situáciu nezľahčuje a nič neuľahčuje ani svojmu hrdinovi, ale z riadkov i priamo osoby hlavného protagonistu sála čosi natoľko ľudské a milé, že sa do deja rýchlo ponoríte a príliš neskoro si dokážete uvedomiť, že do jeho postavy ste sa úplne vcítili. A jeho choroba nebude pritom vôbec prekážkou. A navyše: vôbec vám to nebude vadiť. Autor búra predsudky a stereotypy, ktoré obklopujú ľudí s duševnými poruchami. Súcit; to je jedna z najúžasnejších devíz knihy. A veru nebude to posledný raz, čo na knihe nájdete niečo pozitívne. Ja som to zázračné slovko vyskloňoval pri čítaní veľakrát. Podobný námet sa vyložene ponúka na spracovanie v štýle akejsi novodobej srdcervúcej antickej drámy, ale hoci vlastne román aj taký svojou podstatou je, jeho vyznenie a atmosféra hovoria o niečom rozdielnom, opačnom. Pod povrchom a nad povrchom vecí, pod a nad dianím nešťastných udalostí v živote, popod a za krehkým a kazovým labyrintom mozgu so všetkými svojimi zákutiami a chemickými nerovnováhami, sa skrýva ľudské teplo, nádej a láska. A to je malý zázrak.

Takým malým zázrakom je napokon aj táto kniha. Nenadarmo získala cenu Costa, ktorá sa v rámci britskej a írskej literatúry teší nemalej prestíži. Na prvotinu to nie je vôbec zlé. Ach, áno, toto je autorove prvé publikované dielo. A na margo toho sa patrí spomenúť, že román bol ocenený tiež ako najlepší debut roku. Ale kým bol Nathan Filer než začal písať a stal sa spisovateľom? – vŕtalo mi v hlave. A keď som sa dozvedel, že zdravotnou sestrou, pardón, bratom na psychiatrii, alebo viete čo, nechajme to tak a ostaňme radšej pri označení zdravotník, bolo mi to jasné. Tá kniha je písaná tak zasvätene až musí byť každému zrejmé, že autor bol priamo pri zdroji a duševne chorých pacientov poznal osobne. A dodajme aj to, že toto je našťastie ten lepší prípad, lebo chvíľu som mal obavy či nepíše z vlastnej bytostnej skúsenosti alebo nemá niekoho takého v rodine. Bude klišé, keď napíšem, že román je sondou do rozmýšľania a vnímania narušenej mysle, ale bude to pravda.

Tu však musím zdôrazniť, že protagonista je sympatický mladý muž s dobrými aj zlými vlastnosťami ako každý iný, len vážnejšími a špecifickejšími trápeniami, než má väčšina populácie. Nečaká na nás žiaden vyšinutí šialenec ako vystrihnutý z béčkového thrilleru, naopak, aj zarytý moralizátor by musel uznať, že náš Matthew (nevyjadrujme sa už o ňom ďalej anonymne) je dobrým človekom. To je ďalším veľkým plusom knihy. Odstránenie anonymity a stigmatizácie pomenovaním a priblížením. Ak si dokážeme uvedomiť, že schizofrenik je bežný človek ako my, so svojimi radosťami a starosťami, len ešte s problémom navyše, kniha splnila svoj účel.

Ale nebojte, bude vás aj baviť. Je totiž napísaná pútavo a nekonvenčne. Už len odlišné vnímanie Matthewa, ktorý sa naviac ukazuje ako šikovný rozprávač, ju vyčleňuje z šedého priemeru. K tomu si pridajte fragmentárnu výstavbu a nechronologické napredovanie deja ktorý sa rôzne prelína, krúti a zvíja ako riečny prúd v perejách a taktiež zaujímavé grafické členenie textu, a dostanete tak dielo, ktoré vám pripraví šok bez pádu.


Goran nikdy nevyrástol z kníh pre deti a mládež, v ktorých sa doslova vyžíva. Možno práve preto na neho najčastejšie môžete natrafiť práve v okolí kníh pre mládež na prízemí. Okrem toho je maniak do komiksu a aj veľký milovník poézie. Povráva sa dokonca, že udržuje priateľské kontakty s červíkom Pojinkom.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Peter Pan, chlapec, ktorý nechcel vyrásť

Pojinko predstavuje seriál článkov: Zlatý fond detskej literatúry Diel druhý:  Peter Pan, chlapec, ktorý nechcel vyrásť Uplynul mesiac a Pojinko je tu opäť, aby Vám predstavil ďalšiu svetoznámu knižnú klasiku. Ďalšia časť nášho seriálu je venovaná  Petrovi Panovi . Určite Vám niečo hovoria postavy Wendy, Stratení chlapci, kapitán Hák alebo víla Cililing . Ak náhodou nie, utekajte si prečítať knižku! Stojí za to. Ale, predsa len počkajte! Predtým si prečítajte tento článok, aby ste sa dozvedeli ako to s Petrom Panom vlastne bolo. Detstvo Petra Pana bolo dosť divoké.  Najskôr ušiel rodičom ešte z kolísky, lebo sa dopočul, že musí vyrásť, a to on nechcel. Mal v pláne navždy si užívať bezstarostné roky hier a zábavy. Navyše nemal rád príkazy a zákazy, a tak dal radšej prednosť slobode. Skamarátil sa s vílami (i keď mu často svojou dobiedzavosťou išli na nervy), šéfoval partii Stratených chlapcov; čo boli chlapci, ktorí boli priveľmi zvedaví a nezbední a vypadli z kočíkov

Rezervovať či odložiť? (To je otázka!)

Rezervácia a odloženie kníh sú služby určené na uľahčenie vašej návštevy u nás v knižnici. Chceli ste si prečítať konkrétnu knihu, no zistili ste, že je momentálne vypožičaná iným čitateľom? Pre tento prípad slúži rezervácia, kedy nebude mať čitateľ pred vami možnosť ďalšieho predĺženia výpožičnej doby. Alebo naopak, viete, že knihy, ktoré potrebujete sú dostupné v našich policiach, no nemáte čas ich hľadať? Toto je presne prípad kedy môžete využiť objednanie odloženia kníh do 24 hodín. Obe tieto služby majú určité podmienky, ktoré je treba dodržať, aby ste od nás odchádzali s úsmevom na tvári a knihami v taške. Tieto služby je možné využiť predovšetkým prostredníctvom nášho webového katalógu Carmen . REZERVÁCIA knihy nedostupná = momentálne vypožičaná kniha kniha bude pripravená až po vrátení predošlým čitateľom (nedá sa 100% garantovať či ju vráti načas) spoplatnené sumou 1,00€ / kniha *cena sa môže meniť podľa aktuálneho cenník knižnice je nutné počkať na e-mailové oznámenie dostu

Hana Lasicová - beseda Od knihy k scenáru

Minulú stredu sme mali v knižnici opäť zaujímavú besedu. Tentokrát naše pozvanie prijala Hana Lasicová . Ako som smerovala na besedu vôbec som si neuvedomila, že som už okolo pani Lasicovej prešla aspoň dvakrát. Útle žieňa so širokým úsmevom som zaregistrovala až po jej príchode do miestnosti. Od prvého momentu som vedela, že táto beseda bude naozaj príjemná, zaujímavá a nepochybne veselá. Rozhovor sa niesol v priateľskom duchu, dozvedeli sme sa zaujímavosti nielen z profesijného života, ale aj zo súkromia. Hana si s láskou zaspomínala na svojho otca a jeho užitočné rady, pripomenula si aj Jula Satinského a radosť z detstva, kde bola na ulici obklopená množstvom detí z ďalších hereckých rodín. Debata samozrejme nemohla obísť literárne počiny od prvej knihy  Sedím si v Manchestri na kameni a je mi...? až po knihu Slúžka . Hana písala mame maily o jej Erasmus pobyte a tá jej neskôr navrhla či by to nechcela vydať knižne. Tento večer sme mali šťastie a Hana nám dokonca prečítala úryvok