Preskočiť na hlavný obsah

Lode mŕtvych – Miloš Jesenský, Robert K. Leśniakiewicz

Aj vás tak fascinujú záhady ako mňa? A chceli by ste sa na jednu z najslávnejších záhad pozrieť bližšie? Samozrejme, z bezpečnej vzdialenosti vašich obývačiek. Táto recenzia je o knihe, ktorá sa snaží vyvrátiť alebo naopak potvrdiť historky o tajuplnom Bermudskom trojuholníku!

Mŕtvi nekladú otázky.
A nevedomosť umŕtvuje.
Pýtajte sa! Neustále. Samých seba rovnako ako druhých. Pretože ten, kto sa uspokojí s banálnymi konštatovaniami, namiesto skutočných odpovedí, zabíja v sebe tú najživšiu časť. Tou je detský úžas a večné okúzlenie svetom. Chceme vedieť ako, prečo a na prvom mieste – či vôbec! Je ľahšie mlčať, ale nezáujem je malá smrť. Ak v sebe necháme zomrieť to zvedavé dieťa, život stráca čaro. Záhady a tajomstvá sú kúzlom v nalinkovanom svete industriálnej spoločnosti. A ako by Jiménez povedal a Bradbury k tomu nadšene pritakal: ak vám dajú nalinkovaný papier, píšte naprieč. Takže pozor, táto mágia funguje, a preto, aby bola účinná v ňu dokonca nemusíte ani veriť. Jej zdrojom je, vekom ani pesimizmom, nedotknutá a nevyhasnutá túžba bádať a objavovať. A z tejto silnej túžby sa nerodí len rojčivé umenie, ale aj pragmatická veda. Preto by bola chyba obviniť záhadológov, aspoň toto skúsené autorské duo,  z romantizujúceho pobláznenia danou témou. A z toho, že odpoveď vlastne poznať ani nechcú, lebo ak by bola realistická a racionálna, snívaniu by bol koniec a preto sa radšej rozhodnú žiť v príťažlivom omyle. Avšak spoluautorský tandem Jesenský a Leśniakiewicz nemá strach prijať prirodzené vysvetlenia záhad, ba dokonca sa k nim aj prikláňajú. Avšak nevylučujú ani existenciu toho, čo, často úplne nesprávne, nazývame nadprirodzenom. A veru, aj to chce poriadnu dávku odvahy, hlavne keď stojíte proti väčšinovej názorovej opozícii.
Ak by sme mali byť presnejší, a praví hľadači pravdy naozaj musia stáť nohami pevne na zemi, hovorme v takých prípadoch radšej o neprirodzenom ako o nadprirodzenom, alebo ešte lepšie o nie  nie úplne bežnom, čiže o istých abnormalitách, či anomáliách. 
Od úvah sa ale posuňme k recenzii a zodpovedajme otázku “čo“.
Najnovšia kniha nášho plodného spisovateľa a záhadológa, pomerne obľúbeného medzi širšou čitateľskou verejnosťou, sa zameriava na fenomén Bermudského trojuholníka. Je to iste jedna z najvďačnejších a najpopulárnejších tém, po ktorej siahajú spisovatelia špekulatívnej literatúry. Nečakajme ale, že kniha je zložená z planých špekulácií. Ak sa už špekuluje, a to len poskromne, je to opäť iba preto, aby sa kládli otázky. A hľadali odpovede!
Veď autori skutočne hľadajú odpovede a nesnažia sa odbiť čitateľa obyčajným súčtom hypotéz. To, že sa ich neboja detailne rozobrať,  je naozaj aktom odvahy, pretože mnohé sú aspoň teoreticky pravdepodobné a prakticky všetky sú nevyvrátiteľné. Napriek tomu, aspoň z hľadiska pravdepodobnosti, je možné sa k niektorým primknúť viac ako k iným. Navyše na mnohé u nich sa viažu indície. A od nich je už len krôčik k nepriamym dôkazom. Pýtate sa na dôkazy? Pretože aj k nim sa dostaneme, a to i k takým, ktoré naozaj spĺňajú prísne dôkazné kritériá a nie je možné ich zameniť za fámy, anekdoty, alebo vyložene podvrhy.
Ani zarytý skeptik (inak, veľká vďaka aj za nich, lebo sú zárukou postojovej rovnováhy), nemôže autorskú dvojicu obviniť z mystifikácie. Celá výstavba knihy je preložená tou príslovečnou zdravou mierou skepsy. Dá sa skôr konštatovať, že Jesenský s Leśniakiewiczom vystupujú v úlohe vyvracačov moderných legiend. A okolo záhadných zmiznutí lodí či lietadiel na moriach veru vznikla špecifická a košatá rozprávačská tradícia. Je samozrejmosťou, že uholným kameňom tejto mytológie je senzačná literatúra, ktorej je ako maku.
Ale naozaj sa tento fenomén zakladá iba na nepodložených historkách a strašidelných príbehoch vyrastajúcich z dávnej námorníckej latiny? Má táto tradícia hlbšie korene? A to nielen také, čo siahajú hlbšie do minulosti, ale aj bližšie k pravde? Je naopak možné, že je to celé len nafúknutá bublina, ako niektorí tvrdia?
Vieme, že s výčitkou vyrábania falošných dôkazov sa občas úmyselne zamlčiavajú či prehliadajú výpovede, a to neraz i očitých svedkov! Je možné sa uspokojiť s výrokom omieľaným až s náboženským zápalom: veď na mnohých mieste dochádza k zdanlivo zvláštnym zmiznutiam, takže Bermudský trojuholník napokon nie je ničím výnimočný a je to len umelo vyrobená atrakcia...?
Autori nám ale ukazujú a dokazujú, že legenda má naozaj pravdivé jadro. Fenomén Bermudského trojuholníka je reálny. A nejedná sa o ojedinelú lokalitu na Zemi. V knihe nie sú opomenuté ani iné miesta, ktoré majú podobne zlovestnú povesť, hoci nedosahujú slávne neslávnu reputáciu predmetnej oblasti v Atlantiku.
Autori k téme pristupovali s takmer puntičkárskou systematickosťou, nad ktorou sa tají dych. To kvantum informácií a odkazov, ktoré získali a bolo nutné precediť cez sito triezveho uvažovania, je vskutku fenomenálne. Bez preháňania môžem konštatovať, že ide o najlepšie spracovanú publikáciu na danú tému, čo u nás vyšla. A neviem si dosť dobre predstaviť, že niečo ju len tak prekoná. Nie je to iba precízna syntéza prameňov, ktoré tomuto titulu predchádzali, ale môžeme hovoriť aj o kritickom štúdiu týchto prameňov. A čo viac, autori neváhajú zaujať stanovisko. Stanovisko, ktoré je podporené logikou a dôkazmi.
Odpovede sa pravdepodobne ukrývajú vo veľmocenskom súperení, ktoré dosiahlo svoj vrchol v období Studenej vojny. Natíska sa však záverečná otázka, ktorá sa zaoberá ďalším fenoménom, o ktorom sú niektorí presvedčení, že je úzko spätým so zmiznutiami na oceánoch, fenoménomUSO. Teda akýsi podmorský náprotivok ich oveľa slávnejších bratov pod skratkou UFO. Ani autentickosť tohto fenoménu autori nepopierajú. Tvrdia len, že ťažisko pozorovaní leží na interpretácii a prípadnej dezinterpretácií tohto ojedinelého javu.
To, že v sebe kniha snúbi napätie, aké by sme skôr čakali u thrilleru, so solídnou faktografiou a pritom neskĺzne k senzáciechtivosti, je naozaj obdivuhodné. Obsiahle a informáciami nabité kapitoly pozostávajúce z krátkych, hutných a úderných podkapitol pútavosť diela len zvyšujú. Ak si zoberieme atraktívne grafické spracovanie a špičkový dizajn knihy, dostaneme ozajstnú knižnú lahôdku pre dobrodruhov myslenia a hľadačov alternatívnej pravdy.

Goran nikdy nevyrástol z kníh pre deti a mládež, v ktorých sa doslova vyžíva. Možno práve preto na neho najčastejšie môžete natrafiť práve na mládežníckom oddelení (najvyššie poschodie). Okrem toho je maniak do komiksu a aj veľký milovník poézie. Povráva sa dokonca, že udržuje priateľské kontakty s červíkom Pojinkom.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Peter Pan, chlapec, ktorý nechcel vyrásť

Pojinko predstavuje seriál článkov: Zlatý fond detskej literatúry Diel druhý:  Peter Pan, chlapec, ktorý nechcel vyrásť Uplynul mesiac a Pojinko je tu opäť, aby Vám predstavil ďalšiu svetoznámu knižnú klasiku. Ďalšia časť nášho seriálu je venovaná  Petrovi Panovi . Určite Vám niečo hovoria postavy Wendy, Stratení chlapci, kapitán Hák alebo víla Cililing . Ak náhodou nie, utekajte si prečítať knižku! Stojí za to. Ale, predsa len počkajte! Predtým si prečítajte tento článok, aby ste sa dozvedeli ako to s Petrom Panom vlastne bolo. Detstvo Petra Pana bolo dosť divoké.  Najskôr ušiel rodičom ešte z kolísky, lebo sa dopočul, že musí vyrásť, a to on nechcel. Mal v pláne navždy si užívať bezstarostné roky hier a zábavy. Navyše nemal rád príkazy a zákazy, a tak dal radšej prednosť slobode. Skamarátil sa s vílami (i keď mu často svojou dobiedzavosťou išli na nervy), šéfoval partii Stratených chlapcov; čo boli chlapci, ktorí boli priveľmi zvedaví a nezbední a vypadli z kočíkov

Rezervovať či odložiť? (To je otázka!)

Rezervácia a odloženie kníh sú služby určené na uľahčenie vašej návštevy u nás v knižnici. Chceli ste si prečítať konkrétnu knihu, no zistili ste, že je momentálne vypožičaná iným čitateľom? Pre tento prípad slúži rezervácia, kedy nebude mať čitateľ pred vami možnosť ďalšieho predĺženia výpožičnej doby. Alebo naopak, viete, že knihy, ktoré potrebujete sú dostupné v našich policiach, no nemáte čas ich hľadať? Toto je presne prípad kedy môžete využiť objednanie odloženia kníh do 24 hodín. Obe tieto služby majú určité podmienky, ktoré je treba dodržať, aby ste od nás odchádzali s úsmevom na tvári a knihami v taške. Tieto služby je možné využiť predovšetkým prostredníctvom nášho webového katalógu Carmen . REZERVÁCIA knihy nedostupná = momentálne vypožičaná kniha kniha bude pripravená až po vrátení predošlým čitateľom (nedá sa 100% garantovať či ju vráti načas) spoplatnené sumou 1,00€ / kniha *cena sa môže meniť podľa aktuálneho cenník knižnice je nutné počkať na e-mailové oznámenie dostu

Hana Lasicová - beseda Od knihy k scenáru

Minulú stredu sme mali v knižnici opäť zaujímavú besedu. Tentokrát naše pozvanie prijala Hana Lasicová . Ako som smerovala na besedu vôbec som si neuvedomila, že som už okolo pani Lasicovej prešla aspoň dvakrát. Útle žieňa so širokým úsmevom som zaregistrovala až po jej príchode do miestnosti. Od prvého momentu som vedela, že táto beseda bude naozaj príjemná, zaujímavá a nepochybne veselá. Rozhovor sa niesol v priateľskom duchu, dozvedeli sme sa zaujímavosti nielen z profesijného života, ale aj zo súkromia. Hana si s láskou zaspomínala na svojho otca a jeho užitočné rady, pripomenula si aj Jula Satinského a radosť z detstva, kde bola na ulici obklopená množstvom detí z ďalších hereckých rodín. Debata samozrejme nemohla obísť literárne počiny od prvej knihy  Sedím si v Manchestri na kameni a je mi...? až po knihu Slúžka . Hana písala mame maily o jej Erasmus pobyte a tá jej neskôr navrhla či by to nechcela vydať knižne. Tento večer sme mali šťastie a Hana nám dokonca prečítala úryvok