Preskočiť na hlavný obsah

Krátko o 3 románoch XXII.

Berlínčanka
(Mandy Robotham) - Georgie Youngová je talentovaná začínajúca novinárka z Londýna. Spoločne s kolegom Maxom Spenderom odchádzajú do predvojnového Berlína, v ktorom je väčšina spoločnosti nadšená z Adolfa Hitlera. Stupňuje sa prenasledovanie Židov. Georgie je nedôverčivá k nacistickej ideológii, napriek tomu je spočiatku očarená nemeckým vojakom Kasperom Vortschom. Čím hlbšie však preniká do politickej situácie a stretáva sa s vplyvnými ľuďmi, tým viac si uvedomuje, kam smeruje Hitlerova politika. Pribúdajú prípady prenasledovania Židov, oponentov fašistickej ideológie, lynčovania, rozbíjania výkladov, deportácii. Georgie tuší, že je len otázkou času, kedy to celé vyústi do vojny. Skôr ako ju odvolajú z Berlína, pokúsi sa ešte pomôcť niekoľkým svojim priateľom a známym. No to už dáva do hry aj svoj vlastný život.

Román Berlínčanka sa najviac sústreďuje na predvojnové Nemecko, konkrétne na Berlín. A práve atmosféra vtedajšieho mesta je najsilnejšou stránkou deja. Autorka odhaľuje zákulisie politiky, spoločnosti a približuje predvojnové napätie a očakávanie vojny. Nie je to román plný napínavých a dramatických scén, skôr odhaľuje veci postupne. Aj keď ide o pomerne rozsiahlu knihu (má viac ako 400 strán), dejovo zachytáva len niečo viac ako dvanásť mesiacov do vypuknutia svetového konfliktu. Ďalšie povojnové osudy hlavných hrdinov sú dopovedané na konci románu. No a takmer by som zabudol, nechýba ani romantická láska, ako to už v mnohých knihách a v živote občas býva.

Ženy zo zámku Lafayette
 (Stephanie Dray) - Pokiaľ máte radi francúzske dejiny, prídete si na svoje. Príbeh sa odohráva v troch časových rovinách. V roku 1774, 1914 a 1940. Prepájajú ho tri silné ženy, ktoré žijú v historicky významných obdobiach. Pred vypuknutím francúzskej revolúcie, na začiatku prvej a na začiatku druhej svetovej vojny. Striedavo sa ocitáme na francúzskom kráľovskom dvore plnom dvorných dám, šľachticov, politických udalostí a intríg. Hlavnou hrdinkou je mladá šľachtičná Adrienne, ktorá podporuje svojho bohatého manžela v boji za nezávislosť Spojených štátov. Rok 1914 nás prenesie do obdobia prvej svetovej vojny k manželom Chanlerovcom. Napriek nie práve ideálnemu manželstvu je Beatrice oddaná svojmu bohatému manželovi a keďže láska z ich vzťahu dávno vyprchala, Beatrice sa angažuje v humanitárnej oblasti a pomáha vojakom bojujúcim na fronte. Priamo na zámku zriadi školu a sirotinec, ktorý sa stará o opustené deti. V roku 1940 sa stretávame s učiteľkou a talentovanou umelkyňou Marthe Simonovou, ktorá sa spočiatku odmieta pripojiť k odboju, no vojnová situácia ju donúti prehodnotiť svoj postoj a napokon sa zo všetkých síl snaží pomáhať židovským obetiam.

Spoločným znakom hrdiniek románu je to, že sú to silné individuálne osobnosti, ktoré sa snažia pomáhať v kľúčových historických obdobiach. Okrem toho ich spája aj spoločné miesto na ktorom sa nachádzajú, aj keď každá v inom historickom období a tým je zámok Lafayette.

Veľmi pútavo napísaný príbeh, problém pre čitateľa môže byť v tom, že ho nemusia zaujímať všetky historické obdobia, ktoré sú súčasťou príbehu a tým si knihu nemusí vychutnať ako celok. Priznám sa, že k francúzskej revolúcii nemám taký silný vzťah ako k prvej a hlavne druhej svetovej vojne, takže pre mňa to bola menšia prekážka, ale to je iba moje subjektívne vnímanie, ktorým sa určite nenechajte odradiť.

Vražda malej morskej víly
(Thomas Rydahl) - Tento príbeh o Andersenovi nie je žiadnou rozprávkou, ale krutou dobovou detektívkou s množstvom naturálnych scén a opisov, ktoré však rozhodne nie sú samoúčelné. Dánsko, rok 1844. Nájde sa telo zohavenej prostitútky a hlavným podozrivým je, v tom čase, ešte neznámy spisovateľ. Spolu so spoločníčkou zavraždenej sa budúci slávny autor pustí do vyšetrovania neľahkého prípadu. Ide mu doslova o krk, takže motivácia je v tej chvíli najmenším problémom. Autor skvelo zachytil atmosféru Dánska, ktoré v tom čase rozhodne nepripomínala vysnenú severskú krajinu. Dynamický dej, dramatické scény, drsné opisy a úžasný záver, ktorý snáď ani nešiel lepšie napísať. Povinné čítanie pre všetkých, ktorí majú radi historické detektívky a nevyrástli ešte s Andersenových rozprávok.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Peter Pan, chlapec, ktorý nechcel vyrásť

Pojinko predstavuje seriál článkov: Zlatý fond detskej literatúry Diel druhý:  Peter Pan, chlapec, ktorý nechcel vyrásť Uplynul mesiac a Pojinko je tu opäť, aby Vám predstavil ďalšiu svetoznámu knižnú klasiku. Ďalšia časť nášho seriálu je venovaná  Petrovi Panovi . Určite Vám niečo hovoria postavy Wendy, Stratení chlapci, kapitán Hák alebo víla Cililing . Ak náhodou nie, utekajte si prečítať knižku! Stojí za to. Ale, predsa len počkajte! Predtým si prečítajte tento článok, aby ste sa dozvedeli ako to s Petrom Panom vlastne bolo. Detstvo Petra Pana bolo dosť divoké.  Najskôr ušiel rodičom ešte z kolísky, lebo sa dopočul, že musí vyrásť, a to on nechcel. Mal v pláne navždy si užívať bezstarostné roky hier a zábavy. Navyše nemal rád príkazy a zákazy, a tak dal radšej prednosť slobode. Skamarátil sa s vílami (i keď mu často svojou dobiedzavosťou išli na nervy), šéfoval partii Stratených chlapcov; čo boli chlapci, ktorí boli priveľmi zvedaví a nezbední a vypadli z kočíkov

Rezervovať či odložiť? (To je otázka!)

Rezervácia a odloženie kníh sú služby určené na uľahčenie vašej návštevy u nás v knižnici. Chceli ste si prečítať konkrétnu knihu, no zistili ste, že je momentálne vypožičaná iným čitateľom? Pre tento prípad slúži rezervácia, kedy nebude mať čitateľ pred vami možnosť ďalšieho predĺženia výpožičnej doby. Alebo naopak, viete, že knihy, ktoré potrebujete sú dostupné v našich policiach, no nemáte čas ich hľadať? Toto je presne prípad kedy môžete využiť objednanie odloženia kníh do 24 hodín. Obe tieto služby majú určité podmienky, ktoré je treba dodržať, aby ste od nás odchádzali s úsmevom na tvári a knihami v taške. Tieto služby je možné využiť predovšetkým prostredníctvom nášho webového katalógu Carmen . REZERVÁCIA knihy nedostupná = momentálne vypožičaná kniha kniha bude pripravená až po vrátení predošlým čitateľom (nedá sa 100% garantovať či ju vráti načas) spoplatnené sumou 1,00€ / kniha *cena sa môže meniť podľa aktuálneho cenník knižnice je nutné počkať na e-mailové oznámenie dostu

Hana Lasicová - beseda Od knihy k scenáru

Minulú stredu sme mali v knižnici opäť zaujímavú besedu. Tentokrát naše pozvanie prijala Hana Lasicová . Ako som smerovala na besedu vôbec som si neuvedomila, že som už okolo pani Lasicovej prešla aspoň dvakrát. Útle žieňa so širokým úsmevom som zaregistrovala až po jej príchode do miestnosti. Od prvého momentu som vedela, že táto beseda bude naozaj príjemná, zaujímavá a nepochybne veselá. Rozhovor sa niesol v priateľskom duchu, dozvedeli sme sa zaujímavosti nielen z profesijného života, ale aj zo súkromia. Hana si s láskou zaspomínala na svojho otca a jeho užitočné rady, pripomenula si aj Jula Satinského a radosť z detstva, kde bola na ulici obklopená množstvom detí z ďalších hereckých rodín. Debata samozrejme nemohla obísť literárne počiny od prvej knihy  Sedím si v Manchestri na kameni a je mi...? až po knihu Slúžka . Hana písala mame maily o jej Erasmus pobyte a tá jej neskôr navrhla či by to nechcela vydať knižne. Tento večer sme mali šťastie a Hana nám dokonca prečítala úryvok