Preskočiť na hlavný obsah

Turistickí sprievodcovia v knižnici

Pohľad na teplomer naznačuje, že leto je už v plnom prúde. Väčšina ľudí sníva o dovolenkách, a preto sa dnes pozrieme bližšie na turistických sprievodcov v našich poličkách. Sprievodcov nájdete na náučnom oddelení pod (MDT) signatúrou 908 Turistickí sprievodcovia (je to tretia ulička od študovne) 😊.

Vo voľne dostupnom fonde máme rôznorodú zmes krajín, miest i edícií sprievodcov. Najširší výber ponúka edícia Merian Live, ktorú ľahko rozpoznáte podľa viacfarebných pásikov na chrbte knihy. Na záložke prebalu nájdete Top Ten miest, ktoré by nemal cestovateľ vynechať a zároveň Tipy a odporúčania pre znalcov a individualistov. Mapy miest sú nielen na vo vnútri sprievodcov na dvojstránkach, ale aj na vnútornej strane knižných dosiek a sprievodcovia niekedy obsahujú aj klasickú rozkladaciu mapu. Odkazy na konkrétne miesta majú vždy poznámku o strane s mapou a označenie pod ktorým ho na mapke nájdete. Veľká výhoda Merian Live sprievodov je v tom, že obsahujú kontakty, adresy, čísla a odkazy priamo na hotely. Príjemným bonusom novších vydaní je prehľad priemerných teplôt a zrážok za jednotlivé mesiace v roku.


Edícia Berlitz(Lingea) sú takzvaní vreckoví sprievodcovia menších rozmerov. Mapy oblastí sa nachádzajú väčšinou len na záložkách. Sprievodcovia tiež ponúkajú na úvod Top 10 zaujímavostí, zároveň však odporúčajú časový harmonogram ako stráviť Ideálny deň vo vybranej destinácií. Títo menší sprievodcovia uvádzajú aj stručnú históriu destinácie a následne sa zameriavajú na výlety, trávenie voľného času, stravovanie a hotely spolu s radami na cestu. Čísla pri vyznačenom texte odkazujú na miesta na mapách. Pri pamiatkach či múzeách je uvedená otváracia doba s poznámkou (ne)platení vstupného alebo o tom, či je nutné sa primeranie zahaliť, napríklad pri vstupe do chrámov.

Vybraní sprievodcovia sa nachádzajú aj v študovni, v takzvanom príručnom fonde, odkiaľ sú požičiavaní na dobu 2 týždňov. Nachádza sa tu napríklad edícia Rough Guides, ktorá je doslova preplnená informáciami a odporúčaniami na miesta, ktoré „musíte“ navštíviť. Nevýhodou tejto edície sprievodcov môže byť jej prevažne čiernobiela tlač, ktorá (podľa mňa) kazí dojem najmä pri fotografiách. Na druhú stranu tento malý nedostatok kompenzuje rozhodne najväčším počtom čiastkových máp, ktoré spolu so zvyškom nabitým informáciami môžu zaujať nielen v rámci cestovania. Zaujímavosťou je, že niektoré tituly tejto edície obsahujú kapitoly venované jazyku krajiny; kde sú informácie napríklad ako vyslovovať základné slová a frázy, čo znamenajú rôzne skratky a podobne.

Poslednou edíciou sprievodcov zastúpenou v našich policiach vo väčšom počte je Lonely Planet. Po prelistovaní tejto edície by sa dalo povedať, že kombinuje dva typy sprievodcov, už spomínané Merian Live a Rough Guides. Informácie majú podobnú štruktúru ako u Merian Live, a teda sú v menších odsekoch, s odkazmi na mapy a kontaktné údaje napr. hotelov. S Rough Guides majú spoločné množstvo máp, ktoré sú v prípade Lonely Planet plnofarebné. O edícii teda môžeme povedať, že obsahuje prehľadné mapy, užitočné tipy na cestu, množstvo podrobných informácií a v neposlednom rade praktické odporúčania k návšteve tej ktorej destinácie.


Ak by ste mali záujem cestovať do netradičných končín planéty, odporúčam časopis Trend, konkrétne rubriku Cestovanie. Na pár stranách vám ponúkne základné zoznámenie s krajinou a jej špecifikami. Časopis nájdete v študovni.
Toto určite nie sú jediné edície turistických sprievodcov u nás v knižnici, máme ich tu omnoho viac, no nie sú zastúpené vo väčšom množstve. Kamkoľvek sa vyberiete, niečo si u nás určite vyberiete. 😉
„Retro“ bonus - odporúčam pozrieť si sprievodcov z čias dávno minulých z edícií: Zeměmi světaOES (Obchodně Ekonomické Sborníky).












Maťka je našou najmladšou knihovníčkou. Ale vďaka svojej práci na náučnom oddelení nazbierala veľa vedomostí a tak sa rada zúčastňuje vedomostných kvízov. Najmä ak sú o Harrym Potterovi. Maťka totiž najradšej relaxuje pri mládežníckej literatúre. Ale nebráni sa ani dobrej spoločenskej hre.

 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Peter Pan, chlapec, ktorý nechcel vyrásť

Pojinko predstavuje seriál článkov: Zlatý fond detskej literatúry Diel druhý:  Peter Pan, chlapec, ktorý nechcel vyrásť Uplynul mesiac a Pojinko je tu opäť, aby Vám predstavil ďalšiu svetoznámu knižnú klasiku. Ďalšia časť nášho seriálu je venovaná  Petrovi Panovi . Určite Vám niečo hovoria postavy Wendy, Stratení chlapci, kapitán Hák alebo víla Cililing . Ak náhodou nie, utekajte si prečítať knižku! Stojí za to. Ale, predsa len počkajte! Predtým si prečítajte tento článok, aby ste sa dozvedeli ako to s Petrom Panom vlastne bolo. Detstvo Petra Pana bolo dosť divoké.  Najskôr ušiel rodičom ešte z kolísky, lebo sa dopočul, že musí vyrásť, a to on nechcel. Mal v pláne navždy si užívať bezstarostné roky hier a zábavy. Navyše nemal rád príkazy a zákazy, a tak dal radšej prednosť slobode. Skamarátil sa s vílami (i keď mu často svojou dobiedzavosťou išli na nervy), šéfoval partii Stratených chlapcov; čo boli chlapci, ktorí boli priveľmi zvedaví a nezbední a vypadli z kočíkov

Rezervovať či odložiť? (To je otázka!)

Rezervácia a odloženie kníh sú služby určené na uľahčenie vašej návštevy u nás v knižnici. Chceli ste si prečítať konkrétnu knihu, no zistili ste, že je momentálne vypožičaná iným čitateľom? Pre tento prípad slúži rezervácia, kedy nebude mať čitateľ pred vami možnosť ďalšieho predĺženia výpožičnej doby. Alebo naopak, viete, že knihy, ktoré potrebujete sú dostupné v našich policiach, no nemáte čas ich hľadať? Toto je presne prípad kedy môžete využiť objednanie odloženia kníh do 24 hodín. Obe tieto služby majú určité podmienky, ktoré je treba dodržať, aby ste od nás odchádzali s úsmevom na tvári a knihami v taške. Tieto služby je možné využiť predovšetkým prostredníctvom nášho webového katalógu Carmen . REZERVÁCIA knihy nedostupná = momentálne vypožičaná kniha kniha bude pripravená až po vrátení predošlým čitateľom (nedá sa 100% garantovať či ju vráti načas) spoplatnené sumou 1,00€ / kniha *cena sa môže meniť podľa aktuálneho cenník knižnice je nutné počkať na e-mailové oznámenie dostu

Hana Lasicová - beseda Od knihy k scenáru

Minulú stredu sme mali v knižnici opäť zaujímavú besedu. Tentokrát naše pozvanie prijala Hana Lasicová . Ako som smerovala na besedu vôbec som si neuvedomila, že som už okolo pani Lasicovej prešla aspoň dvakrát. Útle žieňa so širokým úsmevom som zaregistrovala až po jej príchode do miestnosti. Od prvého momentu som vedela, že táto beseda bude naozaj príjemná, zaujímavá a nepochybne veselá. Rozhovor sa niesol v priateľskom duchu, dozvedeli sme sa zaujímavosti nielen z profesijného života, ale aj zo súkromia. Hana si s láskou zaspomínala na svojho otca a jeho užitočné rady, pripomenula si aj Jula Satinského a radosť z detstva, kde bola na ulici obklopená množstvom detí z ďalších hereckých rodín. Debata samozrejme nemohla obísť literárne počiny od prvej knihy  Sedím si v Manchestri na kameni a je mi...? až po knihu Slúžka . Hana písala mame maily o jej Erasmus pobyte a tá jej neskôr navrhla či by to nechcela vydať knižne. Tento večer sme mali šťastie a Hana nám dokonca prečítala úryvok