Preskočiť na hlavný obsah

Marc “Elvis” Priestley: Mechanik

Je jasné, že mojou veľkou vášňou sú knihy, ale tesne za nimi sa aktuálne nachádza aj fascinácia športom Formuly 1. Doma mám na poličkách už značné množstvo kníh z tejto oblasti a aktuálne na knižnom trhu vyšlo mnoho nových kníh a viem aj o ďalších ktoré čakajú na preklad do slovenčiny.

Jednou z kníh, ktoré boli uvedené na slovenský trh v roku 2021 je aj Mechanik od Marca Priestlyho, prezývaného Elvis. Na túto knihu som sa veľmi tešila pretože je písaná človekom, ktorý síce nebol jazdcom ani šéfom, ale bol súčasťou tímu ako mechanik. Táto pracovná pozícia obsahuje neuveriteľné množstvo úkonov a veľkú pracovnú zodpovednosť. Keďže Marc pracoval v tomto odvetví ešte v čase, kedy bolo zákulisie tohto športu plné peňazí a párty jeho kniha obsahuje nielen prácu, ale aj zábavu.

Na úvod nám Marc predostiera aké je živote dôležité ísť si za svojím cieľom a nevzdávať sa. Mnoho tímov pravidelne odmietalo jeho žiadosti o prácu až prišiel jeden osudný deň a jemu sa podarilo konečne nájsť prácu vo formulovom športe.

V knihe Marc opisuje svoje pôsobenie aj v jednom z najikonickejších tímov - McLaren. Kniha je plná pohľadov do zákulisia vrcholového športu, pri ktorých si človek uvedomí ako veľa sa toho deje mimo televíznych kamier a zrakov divákov. Pochopíte aj prečo je formula v konečnom dôsledku tímovým športom. Zo zákulisia ma najviac rozosmiali príhody spojené s fínskym jazdcom F1 - Kimim Räikkönenom (môžete si prečítať aj knihu o ňom - Neznámy Kimi Räikkönen), no nebudem viac prezrádzať, pretože by som vám nerada pokazila prekvapenie.

K tejto knihe sa mi však viaže ešte jeden väčší zážitok, ako ten z jej čítania. Samotný autor Marc Priestly totižto priletel v novembri do Bratislavy na besedu do jedného kníhkupectva. Ja som neváhala, skočila som na vlak a vybrala sa na besedu, aby som ho mohla vidieť a počuť naživo.

A teda poviem vám, že to naozaj stálo za to. Marc je príjemný chlapík, ktorý sa priznal, že všetky zamietavé odpovede od tímov má doma odložené a neskôr ich ukáže deťom, aby pochopili, že sa v živote nemajú vzdávať. Jeho rozprávanie o príhodách nielen z knihy bolo pútavé, jednoducho dokáže vtiahnuť človeka plne do jeho viet. Možno aj preto sa v poslednej dobe venuje vytváraniu podcastov, ktoré sú založené na jeho skúsenostiach z Formuly 1, avšak prináša tam mnohé nápady, lekcie a odporúčania, ktoré môže každý použiť vo svojom podnikateľskom, či dokonca aj súkromnom živote. 

Na konci besedy nadškrtol, že aktuálne píše ďalšiu knihu, ktorá však nebude tak úplne o formule, nechám sa teda prekvapiť čo to nakoniec bude keď kniha skutočne uzrie svetlo sveta. Dlhé čakanie si môžete skrátiť čítaním jeho knihy Mechanik, či inými knihami nielen z prostredia Formuly 1.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Peter Pan, chlapec, ktorý nechcel vyrásť

Pojinko predstavuje seriál článkov: Zlatý fond detskej literatúry Diel druhý:  Peter Pan, chlapec, ktorý nechcel vyrásť Uplynul mesiac a Pojinko je tu opäť, aby Vám predstavil ďalšiu svetoznámu knižnú klasiku. Ďalšia časť nášho seriálu je venovaná  Petrovi Panovi . Určite Vám niečo hovoria postavy Wendy, Stratení chlapci, kapitán Hák alebo víla Cililing . Ak náhodou nie, utekajte si prečítať knižku! Stojí za to. Ale, predsa len počkajte! Predtým si prečítajte tento článok, aby ste sa dozvedeli ako to s Petrom Panom vlastne bolo. Detstvo Petra Pana bolo dosť divoké.  Najskôr ušiel rodičom ešte z kolísky, lebo sa dopočul, že musí vyrásť, a to on nechcel. Mal v pláne navždy si užívať bezstarostné roky hier a zábavy. Navyše nemal rád príkazy a zákazy, a tak dal radšej prednosť slobode. Skamarátil sa s vílami (i keď mu často svojou dobiedzavosťou išli na nervy), šéfoval partii Stratených chlapcov; čo boli chlapci, ktorí boli priveľmi zvedaví a nezbední a vypadli z kočíkov

Rezervovať či odložiť? (To je otázka!)

Rezervácia a odloženie kníh sú služby určené na uľahčenie vašej návštevy u nás v knižnici. Chceli ste si prečítať konkrétnu knihu, no zistili ste, že je momentálne vypožičaná iným čitateľom? Pre tento prípad slúži rezervácia, kedy nebude mať čitateľ pred vami možnosť ďalšieho predĺženia výpožičnej doby. Alebo naopak, viete, že knihy, ktoré potrebujete sú dostupné v našich policiach, no nemáte čas ich hľadať? Toto je presne prípad kedy môžete využiť objednanie odloženia kníh do 24 hodín. Obe tieto služby majú určité podmienky, ktoré je treba dodržať, aby ste od nás odchádzali s úsmevom na tvári a knihami v taške. Tieto služby je možné využiť predovšetkým prostredníctvom nášho webového katalógu Carmen . REZERVÁCIA knihy nedostupná = momentálne vypožičaná kniha kniha bude pripravená až po vrátení predošlým čitateľom (nedá sa 100% garantovať či ju vráti načas) spoplatnené sumou 1,00€ / kniha *cena sa môže meniť podľa aktuálneho cenník knižnice je nutné počkať na e-mailové oznámenie dostu

Hana Lasicová - beseda Od knihy k scenáru

Minulú stredu sme mali v knižnici opäť zaujímavú besedu. Tentokrát naše pozvanie prijala Hana Lasicová . Ako som smerovala na besedu vôbec som si neuvedomila, že som už okolo pani Lasicovej prešla aspoň dvakrát. Útle žieňa so širokým úsmevom som zaregistrovala až po jej príchode do miestnosti. Od prvého momentu som vedela, že táto beseda bude naozaj príjemná, zaujímavá a nepochybne veselá. Rozhovor sa niesol v priateľskom duchu, dozvedeli sme sa zaujímavosti nielen z profesijného života, ale aj zo súkromia. Hana si s láskou zaspomínala na svojho otca a jeho užitočné rady, pripomenula si aj Jula Satinského a radosť z detstva, kde bola na ulici obklopená množstvom detí z ďalších hereckých rodín. Debata samozrejme nemohla obísť literárne počiny od prvej knihy  Sedím si v Manchestri na kameni a je mi...? až po knihu Slúžka . Hana písala mame maily o jej Erasmus pobyte a tá jej neskôr navrhla či by to nechcela vydať knižne. Tento večer sme mali šťastie a Hana nám dokonca prečítala úryvok