Preskočiť na hlavný obsah

Vedecko-fantastická beseda s Ivetou Pernišovou, Natali Fox a Janou Plauchovou

Prvý septembrový piatok v Krajskej knižnici patril slávnostnému otvoreniu komunitnej požičovni kostýmov. Súčasťou sprievodného programu boli rôzne kreatívne aktivity a v neposlednom rade beseda s tromi slovenskými autorkami sci-fi a fantasy literatúry: Ivetou Pernišovou, Natali Fox a Janou Plauchovou. Autorky sa podelili o svoje spisovateľské zážitky, proces tvorby a zodpovedali aj zopár otázok z publika.

Cesta k nápadom cez poštu
Iveta Pernišová je autorkou kníh Anarchorance a Riján, ktorej detské čitateľské začiatky patrili knihám ako Leví kráľ, Harry Potter, či Traja pátrači. Práve séria o Harrym Potterovi ju priviedla do sveta fantasy.

A kde začali jej skutočné spisovateľské začiatky? Spolu s kamarátkou si sľúbili, že si navzájom napíšu knihy na 18. narodeniny. A niekedy v tom období vznikol názov jej prvej vydanej knihy – Anarchorance. Ako konkrétne teda vznikol tento tajuplný názov? „Obyčajným“ naťukaním písmen na klávesnici, avšak so zatvorenými očami. Pri snahe vymyslieť množstvo mien pre vedľajšie postavy však občas siahne aj po generátore mien.

Nápady na knihy a vývoj príbehov k Ivete prichádzajú najčastejšie počas cesty na poštu, kedy má čas rozmýšľať. Avšak pri písaní samotnej knihy potrebuje ticho, takže sa utiahne do izby a píše. Svoje postavy v knihách vníma viac po charakterovej stránke ako po vizuálnej, pretože charakter je to, čo posúva postavu ďalej v príbehu. Pri písaní jej boli inšpiráciou aj Hry o tróny, resp. samotný autor George R.R. Martin, ktorý sa nebojí zabíjať postavy, čo aj jej dodalo odvahu ukončiť život niektorých postáv v jej príbehoch, a tak vybudovať ešte väčšie napätie v deji.

Keď sme sa Ivety opýtali na jej aktuálne literárne odporúčanie, čo alebo koho by sme si mali prečítať spomenula nám troch autorov. Zo zahraničných sú to Brandon Sanderson (séria Pomstitelia) a Leigh Bardugo (Vrania šestka), zo slovenských diel odporúča fantasy sériu Večná lož od H.J. Bornemisza.

Príbehy, ktoré ožívajú na pozadí hudby
Natali Fox je autorkou zatiaľ troch kníh zo série Katja. Jej čitateľské začiatky patrili knižným sériám ako Artemis Fowl, Harry Potter a Traja pátrači.

Už v detstve začala písať množstvo príbehov, dokonca už v 13-tich rokoch napísala krátky príbeh kde sa objavila postava Katja, ku ktorej sa neskôr rozhodla vrátiť a na základe toho vznikla jej aktuálna knižná séria. V knihách Natali Fox sa objavujú mnohé prvky fantasy ako napr. Gryfon (viac sa jej páči tento názov ako Gryf), či magický pergamen na komunikáciu. Možno aj preto sa niektorí ľudia pýtajú, či čerpala inšpiráciu v knihách o Harrym Potterovi. Natali však priznala, že inšpiráciou jej bola skôr séria Eragon od Christophera Paoliniho.

Natali rada píše svoje knihy s hudbou v pozadí, predovšetkým ju inšpirujú piesne Zuzany Smatanovej a naposledy sa jej zapáčila jej hudobná spolupráca so Simou Magušinovou. Na pozadí hudby bude pravdepodobne vznikať aj ďalšie pokračovanie a novela zo série Katja, ktoré autorka plánuje vydať v blízkej dobe.

Natali rada číta predovšetkým young adult/fantasy literatúru, preto keď sme sa opýtali na jej literárne odporúčania, nasmerovala nás na sériu Kroniky kráľovraha od Patricka Rothfussa, sériu Večná lož od H.J. Bornemisza a knihu Otvorené nebo od Michaly Ries.

Od piesní Coldplay po vesmírne mrazy
Jana Plauchová je autorkou nielen vedecko-fantastickej literatúry (séria Nula kelvinov, Večnosť omylov), ale aj populárno-náučnej (Súhvezdia od Andromedy po Žirafu), vyštudovaná molekulárna biologička aktuálne pracuje v planetáriu a dokonca prednáša študentom astronómie o Raketovej technike a kozmonautike.

Aj Jana začínala čítaním detskej/mládežníckej literatúry ako sú Traja pátrači, či Harry Potter, no už v 12-tich rokoch sa vďaka mame a tete dostala k čítaniu kníh od Stephena Kinga. Avšak už o rok skôr sa zhrozila, keď si pomyslela: „Mám 11 a ešte som nenapísala knihu!“

Jej príbehy sa rodia postupne, niekedy trvá aj zopár rokov, kým sa z nápadu stane niečo viac. Hudobnou inšpiráciu sú pre ňu predovšetkým piesne skupiny Coldplay a podaktoré dokonca priamo ovplyvnili príbehy, ktoré napísala. Mená niektorých postáv sa jej odhalia ihneď, avšak iné vymýšľa aj niekoľko rokov. Postavám najskôr vytvorí charakterové črty, ku ktorým neskôr pridá opis.

Jana sa sama označila za náročnú čitateľku, to jej však nebráni naďalej navštevovať knižnice a objavovať nové príbehy. Na prečítanie nám odporučila diela Jozefa Žarnaya, knihu Sabotáž na okraji vesmíru od Richarda Brenkuša, či sériu Mycelium českej autorky Vilmy Kadlečkovej.


Tieto tri talentované autorky dokazujú, že slovenská fantastika má pred sebou svetlú budúcnosť. A rozhodne mám množstvo inšpirácií na čítanie do budúcnosti.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Peter Pan, chlapec, ktorý nechcel vyrásť

Pojinko predstavuje seriál článkov: Zlatý fond detskej literatúry Diel druhý:  Peter Pan, chlapec, ktorý nechcel vyrásť Uplynul mesiac a Pojinko je tu opäť, aby Vám predstavil ďalšiu svetoznámu knižnú klasiku. Ďalšia časť nášho seriálu je venovaná  Petrovi Panovi . Určite Vám niečo hovoria postavy Wendy, Stratení chlapci, kapitán Hák alebo víla Cililing . Ak náhodou nie, utekajte si prečítať knižku! Stojí za to. Ale, predsa len počkajte! Predtým si prečítajte tento článok, aby ste sa dozvedeli ako to s Petrom Panom vlastne bolo. Detstvo Petra Pana bolo dosť divoké.  Najskôr ušiel rodičom ešte z kolísky, lebo sa dopočul, že musí vyrásť, a to on nechcel. Mal v pláne navždy si užívať bezstarostné roky hier a zábavy. Navyše nemal rád príkazy a zákazy, a tak dal radšej prednosť slobode. Skamarátil sa s vílami (i keď mu často svojou dobiedzavosťou išli na nervy), šéfoval partii Stratených chlapcov; čo boli chlapci, ktorí boli priveľmi zvedaví a nezbední a vypadli z kočíkov

Rezervovať či odložiť? (To je otázka!)

Rezervácia a odloženie kníh sú služby určené na uľahčenie vašej návštevy u nás v knižnici. Chceli ste si prečítať konkrétnu knihu, no zistili ste, že je momentálne vypožičaná iným čitateľom? Pre tento prípad slúži rezervácia, kedy nebude mať čitateľ pred vami možnosť ďalšieho predĺženia výpožičnej doby. Alebo naopak, viete, že knihy, ktoré potrebujete sú dostupné v našich policiach, no nemáte čas ich hľadať? Toto je presne prípad kedy môžete využiť objednanie odloženia kníh do 24 hodín. Obe tieto služby majú určité podmienky, ktoré je treba dodržať, aby ste od nás odchádzali s úsmevom na tvári a knihami v taške. Tieto služby je možné využiť predovšetkým prostredníctvom nášho webového katalógu Carmen . REZERVÁCIA knihy nedostupná = momentálne vypožičaná kniha kniha bude pripravená až po vrátení predošlým čitateľom (nedá sa 100% garantovať či ju vráti načas) spoplatnené sumou 1,00€ / kniha *cena sa môže meniť podľa aktuálneho cenník knižnice je nutné počkať na e-mailové oznámenie dostu

Prečo skáčem - Higašida, Naoki

Čudný názov a výtvarne veľmi pekne riešená obálka majú predpoklad pritiahnuť čitateľa. Pomerne malý rozsah a krátke až kratučké kapitoly by nemali byť prekážkou, možno práve naopak. Ak si vás nezíska už samotný príbeh knihy, po prečítaní pár strán, ba pár riadkov jedinej stránky zistíte, že vás dielko pohltilo. Autorom je autista , ktorý mal v čase, kedy písal túto knihu len trinásť rokov. Prekvapilo ma, vzhľadom na jeho vek a jeho hendikep, ako veľmi pekne a pútavo je kniha napísaná. Chlapec si dal za cieľ priblížiť svet autistov svetu normálnych ľudí. Je ich svet pre normálneho človeka naozaj taký vzdialený, zvláštny a nepochopiteľný? A nie je to presne také i pre nich, keď pretočíme uhol pohľadu? Naozaj nie je možné nájsť prienik v týchto svetoch a dôjsť k porozumeniu?  Na toto všetko kniha prináša odpovede a pre bežného, do problematiky nezasväteného človeka prináša naozaj fascinujúce čítanie. Ukazuje nám autistov nie ako mimozemšťanov, ako nejakých Rain manov, ale ako síce sv