Preskočiť na hlavný obsah

Georgij Ivanovič Sviridov: Jackson zůstává v Rusku

Umenie a šport asi nejdú príliš dokopy, poviete si. A literatúra a box? No to už predsa vôbec nie. Bláznivý nápad...

A predsa sa vyskytlo zopár autorov, ktorí písali príbehy o tvrdých gentlemanoch, čo si neobliekali biele rukavičky, ale zvykli ich nahrádzať rukavicami vystuženými a vyplnenými, v tých dávnych časoch, konskými vlasmi. Boli to príbehy o sile, cti, sláve, odvahe a ľudskej nezdolnosti. Ale ak mal spisovateľ väčšie ambície ako len predstaviť napínavý dobrodružný príbeh a neuspokojil sa iba s pobavením čitateľa, ktorý využil oddychové čítanie pre vlastnú kratochvíľu a relax, musel byť realistický až naturalistický, musel ukázať boxerov v nestlmenom a tiež neprikrášlenom svetle a hlavne, musel ukázať skutočného človeka, nie jeho romantizovanú podobu. Musel ho vyzliecť z tela a ukázať jeho dušu. Jeho psychiku, motiváciu, jeho osobný a osobnostný rast alebo pád.

O toto sa pokúsil, svojho času populárny, ruský spisovateľ G. I. Sviridov, ktorý sa preslávil svojimi románmi z boxerského prostredia. Sám sa tomuto nekompromisnému a zoceľujúcemu športu venoval a k „borcom od fachu“ mal vždy blízko. Čitateľ to od prvých stránok rozpozná, je mu jasné, že autor to má z prvej ruky, a vie to aj dobre a pútavo podať - opisy stretnutí a duelov sú skutočne strhujúce a užijeme si ich dosýta. Postupne sledujeme tŕnistú a spletitú cestu Sidneyho Jacksona, od malého chlapca až po muža v rozkvete mladosti, od jeho prvého neľahkého tréningu až po zápas o titul. I jeho vlastný vnútorný prerod od slávneho šampióna, obdivovaného a zbožňovaného, no vždy skromného a správneho, s nohami na zemi a so srdcom na pravom mieste, na uvedomelého človeka, ktorý sa po zranení, čo mu de facto ukončilo kariéru pustil do spoločenského boja a nakoniec sa stal z neho vyhľadávaný a mimoriadne cenený tréner.

Do istej miery je to aj spoločenský, sociálny román. Som rád, že súdruh Sviridov neskĺzol k tomu, aby z knihy spravil román socialistický. Istým narážkam a obdivným poznámkam o komunizme sa nevyhneme, je to daň doby, miesta a režimu, ale je to našťastie len veľmi decentné. Oveľa väčšiu časť románu zaberá kritika kapitalizmu. Bolo by ľahké odbiť to ako povinnú ideovú rozcvičku sovietskej literatúry a boj proti triednemu nepriateľovi na všetkých frontoch, ale pravda je taká, že Amerika tých rokov, hoci i krajina neobmedzených možností, mala aj druhú, odvrátenú a vôbec nie prívetivú tvár. Dravý industrializmus, vykorisťovanie robotníctva, obrovské ekonomické a vzdelanostné rozdiely medzi obyvateľstvom, rasizmus, bujnejúca korupcia... Chudobnejšia populácia veľkomiest mala na výber buď drieť v továrni a zničiť si zdravie v mladom veku alebo... odmietnuť tento údel a pokúsiť sa o nemožné. 

Malý Sidney Jackson túži po kariére profesionálneho boxera. V jeho detských očiach to znamená stať sa hrdinom. Keď dospeje a naozaj sa stane miláčikom športového publika a celebritou, bude konfrontovaný s realitou a zistí, že pod pozlátkom je všetko prehnité. Je to obrovská dezilúzia, ale z rozbehnutého vozňa sa už nedá vyskočiť. Po úraze sa ho manažér zrieka a Jackson sa po mnohých peripetiách ocitá na tom najmenej pravdepodobnom mieste zo všetkých - v Uzbekistane, kde nemá inú možnosť, ako živiť sa poctivou manuálnou prácou a nie tým, že protivníkom napráva nosy. Tu je i svedkom revolučných dní a aktívne sa zapojí do bojov Ruskej občianskej vojny na strane červenoarmejcov. Napokon sa usadí, ožení a stane rešpektovaným trénerom. V podstate stojí pri zrode boxu v ZSSR. 

Znie to ako rozprávka či dokonca ako propaganda? Tiež som mal ten pocit a hoci ma kniha bavila, v poslednej tretine som, po takej nečakanej a ostrej dejovej zatáčke, mal nevdojak prezieravý a trochu i zhovievavý úsmev na tvári, ktorý sa len prehlboval. Roztomilá a účelová fikcia, vykonštruovaná oslavná bájka, mal som na jazyku. Ibaže na konci sa autor dušuje, že príbeh je pravdivý. Síce som mu neveril ani slovo, ale znel tak presvedčivo, že som nemohol inak, a položil som strýčkovi Google-ovi pár otázok. A... nech to znie akokoľvek neuveriteľne, je to pravda! Jasné, autorská invencia a fantázia, to je priam umelcova licencia, plus nejaká tá dramatizácia a hyperbolizácia, ALE príbeh je v jadre pravdivý.

A vtedy som si uvedomil jednu skutočnosť. Nie spisovatelia, ale život píše tie najzvláštnejšie príbehy. Spisovatelia sú tu na to, aby ich zaznamenali. 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Peter Pan, chlapec, ktorý nechcel vyrásť

Pojinko predstavuje seriál článkov: Zlatý fond detskej literatúry Diel druhý:  Peter Pan, chlapec, ktorý nechcel vyrásť Uplynul mesiac a Pojinko je tu opäť, aby Vám predstavil ďalšiu svetoznámu knižnú klasiku. Ďalšia časť nášho seriálu je venovaná  Petrovi Panovi . Určite Vám niečo hovoria postavy Wendy, Stratení chlapci, kapitán Hák alebo víla Cililing . Ak náhodou nie, utekajte si prečítať knižku! Stojí za to. Ale, predsa len počkajte! Predtým si prečítajte tento článok, aby ste sa dozvedeli ako to s Petrom Panom vlastne bolo. Detstvo Petra Pana bolo dosť divoké.  Najskôr ušiel rodičom ešte z kolísky, lebo sa dopočul, že musí vyrásť, a to on nechcel. Mal v pláne navždy si užívať bezstarostné roky hier a zábavy. Navyše nemal rád príkazy a zákazy, a tak dal radšej prednosť slobode. Skamarátil sa s vílami (i keď mu často svojou dobiedzavosťou išli na nervy), šéfoval partii Stratených chlapcov; čo boli chlapci, ktorí boli priveľmi zvedaví a nezbední a vypadli z kočíkov

Rezervovať či odložiť? (To je otázka!)

Rezervácia a odloženie kníh sú služby určené na uľahčenie vašej návštevy u nás v knižnici. Chceli ste si prečítať konkrétnu knihu, no zistili ste, že je momentálne vypožičaná iným čitateľom? Pre tento prípad slúži rezervácia, kedy nebude mať čitateľ pred vami možnosť ďalšieho predĺženia výpožičnej doby. Alebo naopak, viete, že knihy, ktoré potrebujete sú dostupné v našich policiach, no nemáte čas ich hľadať? Toto je presne prípad kedy môžete využiť objednanie odloženia kníh do 24 hodín. Obe tieto služby majú určité podmienky, ktoré je treba dodržať, aby ste od nás odchádzali s úsmevom na tvári a knihami v taške. Tieto služby je možné využiť predovšetkým prostredníctvom nášho webového katalógu Carmen . REZERVÁCIA knihy nedostupná = momentálne vypožičaná kniha kniha bude pripravená až po vrátení predošlým čitateľom (nedá sa 100% garantovať či ju vráti načas) spoplatnené sumou 1,00€ / kniha *cena sa môže meniť podľa aktuálneho cenník knižnice je nutné počkať na e-mailové oznámenie dostu

Hana Lasicová - beseda Od knihy k scenáru

Minulú stredu sme mali v knižnici opäť zaujímavú besedu. Tentokrát naše pozvanie prijala Hana Lasicová . Ako som smerovala na besedu vôbec som si neuvedomila, že som už okolo pani Lasicovej prešla aspoň dvakrát. Útle žieňa so širokým úsmevom som zaregistrovala až po jej príchode do miestnosti. Od prvého momentu som vedela, že táto beseda bude naozaj príjemná, zaujímavá a nepochybne veselá. Rozhovor sa niesol v priateľskom duchu, dozvedeli sme sa zaujímavosti nielen z profesijného života, ale aj zo súkromia. Hana si s láskou zaspomínala na svojho otca a jeho užitočné rady, pripomenula si aj Jula Satinského a radosť z detstva, kde bola na ulici obklopená množstvom detí z ďalších hereckých rodín. Debata samozrejme nemohla obísť literárne počiny od prvej knihy  Sedím si v Manchestri na kameni a je mi...? až po knihu Slúžka . Hana písala mame maily o jej Erasmus pobyte a tá jej neskôr navrhla či by to nechcela vydať knižne. Tento večer sme mali šťastie a Hana nám dokonca prečítala úryvok