Preskočiť na hlavný obsah

Viete vyhľadávať v našom online katalógu?

V knižnici pracujem už viac ako 2 roky a stále sa stretávam s tým, že mnohí čitatelia ani nevedia, že existuje niečo ako online katalóg knižnice. Podľa mňa je to obrovská škoda, pretože tento katalóg vám môže byť naozaj nápomocný a dokonca vám môže ušetriť zbytočnú cestu do knižnice po knihu, ktorá je napríklad práve teraz vypožičaná.

Náš katalóg je jednoduchý a zároveň zložitý. Nie, nebojte sa ho, základné informácie v ňom dokážete nájsť naozaj veľmi jednoducho. Avšak dokáže aj rôzne “zložitejšie” veci ako filtrovanie výsledkov, kombinované vyhľadávanie či vypožičanie e-kníh. To si však necháme na inokedy.

Dnes by sme sa zamerali len na základnú orientáciu a vyhľadávanie v katalógu Carmen. Prvým krokom je samozrejme otvoriť si v prehliadači príslušnú stránku, na ktorej sa nachádza online katalóg Krajskej knižnice. Ku katalógu sa dostane prostredníctvom našej webovej stránky www.krajskakniznicazilina.sk, kde si vyberiete v menu možnosť Katalóg.


Alebo si môžete rovno napísať priamu url adresu katalógu: http://katalog.krajskakniznicazilina.sk/Carmen/


A teraz k samotnému základnému vyhľadávaniu dokumentov v katalógu. Kto vie ako funguje Google vyhľadávač určite nebude mať problém si čokoľvek nájsť aj v našom katalógu.

Najzákladnejšie využite katalógu – vyhľadanie konkrétnej knihy a základných informácií o jej dostupnosti a kde sa nachádza v rámci našej knižnice (prípadne. na ktorej pobočke). V katalógu sa nachádza vyhľadávacie pole do ktorého stačí napísať vašu požiadavku – kľúčové slovo / fráza. Katalóg je prednastavený tak, aby vyhľadával zadané slová vo všetkých poliach (tj. autor, názov, téma).

Môžeme si teda pozrieť vyhľadávanie pomocou hesla história času s cieľom nájsť knihu od Stephena Hawkinga - Ešte stručnejšia história času. Po zadaní hesla nám katalóg ponúkne viacero výsledkov, na prvom mieste sa nachádza kniha o ktorú máme záujem. Na nasledujúcich pozíciách sú ďalšie knihy s týmto slovným spojením a za nimi sa nachádzajú už iba dokumenty, ktoré obsahujú už iba jedno zo zadaných kľúčových slov


Keďže sme úspešne našli knihu, o ktorú sme mali záujem je potrebné si všimnúť dostupnosť. Táto informácia sa nachádza vždy vpravo pod hodnotením. Sú 3 možnosti dostupnosti:
  • dostupné (zelená farba) – v tomto prípade sa kniha dá klasicky požičať domov, obvykle na dobu 30 dní
  • dostupné (oranžová farba) – knihy sú dostupné len v priestoroch knižnice
  • nedostupné (červená farba) – kniha je momentálne požičaná iným čitateľom
        Pre viac informácií o knihe ako aj o jej umiestnení a dátume dokedy je požičaná sa dozviete po kliknutí na názov knihy. V zázname sa nachádzajú základné bibliografické údaje ako napr.: názov, autor, vydavateľstvo, rok vydania, ISBN prípadne anotácia. V časti rozpis zväzkov odporúčam prekliknúť na možnosť Podľa zväzkov, kde nájdeme informácie o umiestnení, teda lokácií, dokumentu. V tejto časti sa môžu objaviť základne oddelenia z centrálnej budovy, prípadne pobočky knižnice (Vlčince, Solinky, Hájik, Strážov, Trnové, Bytčica). Základné oddelenia Centra sú:
        • centrum beletria (prízemie)
        • centrum beletria - mládež (prízemie)
        • centrum náučné oddelenie (1. poschodie)
        • centrum mládežnícka pre deti (2. poschodie)
        • Britské centrum (2. poschodie)
        • centrum archív (knihu vám prinesú knihovníci)


        Ak je kniha vypožičaná v časti pod nápisom Zapožičaný do zistíte presný dátum, kedy by sa mala kniha vrátiť (samozrejme tento dátum sa môže zmeniť ak si čitateľ výpožičku predĺži, prípadne si nechá kniha aj napriek narastajúcej upomienke na jeho konte).

        Bohužiaľ náš katalóg nie je dokonalý a musím upozorniť predovšetkým na problém vyhľadávania cudzojazyčných dokumentov, a to vrátane českého jazyka. Pokiaľ je kniha napísaná v češtine a chcete si ju v katalógu vyhľadať, je nutné zadať kľúčové slovo/á rovnako v českom jazyku.
        Napríklad, ak máte záujem o knihu S. Hawkinga – Stručná história času (a nechcete ilustrovanú verziu, prípadne knihu Ešte stručnejšia história času), ktorá sa v našej knižnici nachádza len v českom jazyku je potrebné ju vyhľadať prostredníctvom českého názvu Stručná historie času. Ak by ste nevedeli, ktorú jazykovú variantu v knižnici máme, najbezpečnejšie je vyhľadávanie podľa mena autora.

        Dúfam, že odteraz už nebudete mať problém zistiť, či sa kniha, ktorú si chcete požičať, práve v knižnici nachádza. Prajem príjemné čítanie.

        Maťka je našou najmladšou knihovníčkou. Ale vďaka svojej práci na náučnom oddelení nazbierala veľa vedomostí a tak sa rada zúčastňuje vedomostných kvízov. Najmä ak sú o Harrym Potterovi. Maťka totiž najradšej relaxuje pri mládežníckej literatúre. Ale nebráni sa ani dobrej spoločenskej hre.

        Komentáre

        Obľúbené príspevky z tohto blogu

        Peter Pan, chlapec, ktorý nechcel vyrásť

        Pojinko predstavuje seriál článkov: Zlatý fond detskej literatúry Diel druhý:  Peter Pan, chlapec, ktorý nechcel vyrásť Uplynul mesiac a Pojinko je tu opäť, aby Vám predstavil ďalšiu svetoznámu knižnú klasiku. Ďalšia časť nášho seriálu je venovaná  Petrovi Panovi . Určite Vám niečo hovoria postavy Wendy, Stratení chlapci, kapitán Hák alebo víla Cililing . Ak náhodou nie, utekajte si prečítať knižku! Stojí za to. Ale, predsa len počkajte! Predtým si prečítajte tento článok, aby ste sa dozvedeli ako to s Petrom Panom vlastne bolo. Detstvo Petra Pana bolo dosť divoké.  Najskôr ušiel rodičom ešte z kolísky, lebo sa dopočul, že musí vyrásť, a to on nechcel. Mal v pláne navždy si užívať bezstarostné roky hier a zábavy. Navyše nemal rád príkazy a zákazy, a tak dal radšej prednosť slobode. Skamarátil sa s vílami (i keď mu často svojou dobiedzavosťou išli na nervy), šéfoval partii Stratených chlapcov; čo boli chlapci, ktorí boli priveľmi zvedaví a nezbední a vypadli z kočíkov

        Rezervovať či odložiť? (To je otázka!)

        Rezervácia a odloženie kníh sú služby určené na uľahčenie vašej návštevy u nás v knižnici. Chceli ste si prečítať konkrétnu knihu, no zistili ste, že je momentálne vypožičaná iným čitateľom? Pre tento prípad slúži rezervácia, kedy nebude mať čitateľ pred vami možnosť ďalšieho predĺženia výpožičnej doby. Alebo naopak, viete, že knihy, ktoré potrebujete sú dostupné v našich policiach, no nemáte čas ich hľadať? Toto je presne prípad kedy môžete využiť objednanie odloženia kníh do 24 hodín. Obe tieto služby majú určité podmienky, ktoré je treba dodržať, aby ste od nás odchádzali s úsmevom na tvári a knihami v taške. Tieto služby je možné využiť predovšetkým prostredníctvom nášho webového katalógu Carmen . REZERVÁCIA knihy nedostupná = momentálne vypožičaná kniha kniha bude pripravená až po vrátení predošlým čitateľom (nedá sa 100% garantovať či ju vráti načas) spoplatnené sumou 1,00€ / kniha *cena sa môže meniť podľa aktuálneho cenník knižnice je nutné počkať na e-mailové oznámenie dostu

        Hana Lasicová - beseda Od knihy k scenáru

        Minulú stredu sme mali v knižnici opäť zaujímavú besedu. Tentokrát naše pozvanie prijala Hana Lasicová . Ako som smerovala na besedu vôbec som si neuvedomila, že som už okolo pani Lasicovej prešla aspoň dvakrát. Útle žieňa so širokým úsmevom som zaregistrovala až po jej príchode do miestnosti. Od prvého momentu som vedela, že táto beseda bude naozaj príjemná, zaujímavá a nepochybne veselá. Rozhovor sa niesol v priateľskom duchu, dozvedeli sme sa zaujímavosti nielen z profesijného života, ale aj zo súkromia. Hana si s láskou zaspomínala na svojho otca a jeho užitočné rady, pripomenula si aj Jula Satinského a radosť z detstva, kde bola na ulici obklopená množstvom detí z ďalších hereckých rodín. Debata samozrejme nemohla obísť literárne počiny od prvej knihy  Sedím si v Manchestri na kameni a je mi...? až po knihu Slúžka . Hana písala mame maily o jej Erasmus pobyte a tá jej neskôr navrhla či by to nechcela vydať knižne. Tento večer sme mali šťastie a Hana nám dokonca prečítala úryvok