Preskočiť na hlavný obsah

Správny chlapec Emil a jeho partia detektívov

Pojinko predstavuje seriál článkov: Zlatý fond detskej literatúry

Diel siedmy: Správny chlapec Emil a jeho partia detektívov

Famóznym knižkám nemeckého autora Ericha Kästnera (1899 – 1974) treba venovať špeciálnu
pozornosť. Každá  jeho kniha je výborná a zároveň výrazná a to ich vôbec nenapísal málo! Takéto niečo sa len tak nevidí. A len tak nečíta.
 V tomto období vychádzajú v slovenčine. Niektoré sú iba prevydané, no iné majú u nás premiéru! Je to teda jedinečná príležitosť, aby sa s jeho dielom zoznámili najmladší novopečení knihomoli, ale je to aj neodolateľné pokušenie oživiť si spomienky - to zas pre tých starších.

Kästner patrí medzi najvýznamnejších autorov pre deti a mládež, akí kedy žili. A dovolím si trochu predvídať budúcnosť; aj spomedzi tých, čo ešte len prídu. Inak to totiž byť nemôže. Prečítajte si jeho knihy a sami uvidíte. Ale, predsalen vám o ňom niečo poviem :) veď o tom je predsa náš blog.
Sotva sa zhodneme na tom, ktorá jeho kniha je najlepšia. To už ostáva vecou osobného vkusu, každý bude mať obľúbenú niektorú inú. A čo Vy? Je to Lietajúca trieda – krásny príbeh z chlapčenskej školy? Lujza a Lotka – veselý aj vážny príbeh dvojičiek, ktoré sa spoznajú úplnou náhodou? Lienka a Anton – nádherný príbeh nevšedného priateľstva medzi chlapcom pochádzajúcim z chudobného prostredia a dievčaťom vyrastajúcim v bohatej rodine? Alebo dokonca fantazijný a tak milo bláznivý príbeh s názvom 35. Máj?
Všetky generácie čitateľov sa ale určite dohodnú na tom, že od prvého uverejnenia až dodnes je najpopulárnejšou kniha


Najznámejší autorov príbeh je skutočne prelomový. V dobe, keď sa prvý raz objavil na pultoch kníhkupectiev spôsobil medzi deťmi doslova ošiaľ. Tie si správneho a cnostného chlapca Emila priam zamilovali a jeho divokú naháňačku a majstrovskú pátraciu akciu za zlodejom si obľúbili natoľko, že ani nacisti si neskôr netrúfli knižku zakázať, hoci ostatné diela autora im neušli. Len malá odbočka pre zvedavcov: zakázali ich jednoducho preto, lebo tie knihy boli také dobré. Nie iba z hľadiska kvality, ale aj preto, lebo obsahovali poriadnu dávku DOBRA, alebo lepšie povedané ľudskosti. Krásne to vidieť práve na tomto príbehu a Kästnerov idealizmus a viera v dobro v človeku sa najlepšie zrkadlí práve v hlavnom hrdinovi chlapcovi Emilovi.
Emil je vzorom dobrých vlastností. Naozaj sa na prvý pohľad javí ako dokonalý vzorný chlapec, ľúbi svoju mamu, ktorej všemožne pomáha, exceluje v škole, je šikovný a múdry. Ale vonkoncom nie je jednotvárny, či nudný, ako postupne zistíme. Ani on nie je bez chyby a je to svojím spôsobom klasický chalan - takže vie byť aj poriadny huncút. On sa ale vedome rozhodol byť dobrým! A stále sa usiluje na sebe pracovať.
Emil vyrastá v malom meste a žije v skromných pomeroch. Pri ceste vlakom do obrovského Berlína, kde ide navštíviť svoju rodinu, a to bez sprievodu dospelého, mu jeden podozrivý pasažier ukradne všetky peniaze. Emil sa rozhodne získať ich späť za každú cenu. Náš hrdina však kvôli okolnostiam prijme ešte jedno rozhodnutie: pokúsi sa zlodeja vypátrať a peniaze získať iba on sám. Rozbieha pátranie na vlastnú päsť. Napokon mu ale pomôžu detektívi, takže neostane na všetko sám.
Títo detektívi, hoci sú veľmi šikovní, sú vo svojom povolaní iba amatérmi, napokon, sú to len deti. Tak, správne čítate: sú to iba deti. Emil a partia detí, berlínskych chlapcov, s ktorými sa stihne skamarátiť, budú protivníkmi ostrieľaného zlodeja! Podarí sa im ho zadržať? Získajú peniaze späť?
Samozrejme, že áno :) Dôležité je s akým majstrovstvom to zvládnu. A čo sa pri tom všetko udeje.

Hovoríte si, že to je možno fajn, ale čo je na tom také úžasné? Tak hlavne je to náramne dobre napísané a potom... nuž, je to zrejme prvá detektívka, ktorá bola napísaná špeciálne pre deti! Mnohí kritici a literárni historici sa dušujú, že to bol aj jeden z prvých realistických románov pre detského čitateľa, ktorý bol zasadený do bežného prostredia a do modernej doby. Nuž, dnes je to klasika. A medzivojnové Nemecko (kniha prvý raz vyšla v roku 1929) rozhodne nie je pre súčasné dieťa moderné prostredie, ale podľa mňa práve toto pridáva knihe na atraktivite. Exotický duch doby, ktorá, i keď nebola vlastne až tak dávno, je pre súčasné dieťa celkom iným svetom. A veru doba to bola úplne rozdielna od tej dnešnej. Ale jedno sa nemení. A to sú deti. Aj tie dnešné sa radi pustia do honby za zlodejom!
Tento príbeh je nadčasový, pretože uplynulé roky mu iba pridávajú na pôsobivosti. Ach, a koľkokrát bol sfilmovaný! Som zvedavý, koľkokrát ešte bude :)


Ak Vás kniha osloví a ja si neviem ani predstaviť, že by sa jej to nepodarilo, dávam vám do pozornosti oveľa menej známe voľné pokračovanie Emil a tri dvojčatá. I v ňom nájdeme kriminálnu zápletku, no už nie je hlavná a vyznenie knihy je iné než u svojho predchodcu. Hoci sa tiež zasmejete, ako to už pri autorových knihách býva zvykom, ponúka, oproti prvému dielu, závažnejšie otázky a kniha sa tak nesie vo vážnejšej nálade.
Pojinko ju môže len a len odporúčiť. A obzvlášť, ak vám učaroval diel prvý.


Tak ako? Zaujal Vás Pojinko? A ak nie on, tak potom, dúfam, vás zaujme Kästnerove dielo. Priznajte sa, kto z vás niekedy chcel byť detektívom?
A kto by ním byť nechcel, ak by mal takú možnosť?
Teraz máte jedinečnú šancu stať sa ním. Aspoň pri čítaní tejto skvelej knižky.



Moje meno je Pojinko a som knihomoľ. Lenže na rozdiel od Vás, som naozajstný knihomoľ - červíček. Oproti mojim príbuzným ale knižky nejem, ja ich čítam! Od chvíle, ako som sa naučil čítať, som nepožul ani jednu stránku, hoci sa už dokážem prehrýzť aj veľmi hrubými knihami! Ale to myslím, samozrejme, obrazne. Namiesto papiera som presedlal na ovocie, ako sa na správneho červíka patrí. Som tu pre Vás, aby som Vám poradil v detskej literatúre, ktorú priam hlcem :)

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Peter Pan, chlapec, ktorý nechcel vyrásť

Pojinko predstavuje seriál článkov: Zlatý fond detskej literatúry Diel druhý:  Peter Pan, chlapec, ktorý nechcel vyrásť Uplynul mesiac a Pojinko je tu opäť, aby Vám predstavil ďalšiu svetoznámu knižnú klasiku. Ďalšia časť nášho seriálu je venovaná  Petrovi Panovi . Určite Vám niečo hovoria postavy Wendy, Stratení chlapci, kapitán Hák alebo víla Cililing . Ak náhodou nie, utekajte si prečítať knižku! Stojí za to. Ale, predsa len počkajte! Predtým si prečítajte tento článok, aby ste sa dozvedeli ako to s Petrom Panom vlastne bolo. Detstvo Petra Pana bolo dosť divoké.  Najskôr ušiel rodičom ešte z kolísky, lebo sa dopočul, že musí vyrásť, a to on nechcel. Mal v pláne navždy si užívať bezstarostné roky hier a zábavy. Navyše nemal rád príkazy a zákazy, a tak dal radšej prednosť slobode. Skamarátil sa s vílami (i keď mu často svojou dobiedzavosťou išli na nervy), šéfoval partii Stratených chlapcov; čo boli chlapci, ktorí boli priveľmi zvedaví a nezbední a vypadli z kočíkov

Rezervovať či odložiť? (To je otázka!)

Rezervácia a odloženie kníh sú služby určené na uľahčenie vašej návštevy u nás v knižnici. Chceli ste si prečítať konkrétnu knihu, no zistili ste, že je momentálne vypožičaná iným čitateľom? Pre tento prípad slúži rezervácia, kedy nebude mať čitateľ pred vami možnosť ďalšieho predĺženia výpožičnej doby. Alebo naopak, viete, že knihy, ktoré potrebujete sú dostupné v našich policiach, no nemáte čas ich hľadať? Toto je presne prípad kedy môžete využiť objednanie odloženia kníh do 24 hodín. Obe tieto služby majú určité podmienky, ktoré je treba dodržať, aby ste od nás odchádzali s úsmevom na tvári a knihami v taške. Tieto služby je možné využiť predovšetkým prostredníctvom nášho webového katalógu Carmen . REZERVÁCIA knihy nedostupná = momentálne vypožičaná kniha kniha bude pripravená až po vrátení predošlým čitateľom (nedá sa 100% garantovať či ju vráti načas) spoplatnené sumou 1,00€ / kniha *cena sa môže meniť podľa aktuálneho cenník knižnice je nutné počkať na e-mailové oznámenie dostu

Hana Lasicová - beseda Od knihy k scenáru

Minulú stredu sme mali v knižnici opäť zaujímavú besedu. Tentokrát naše pozvanie prijala Hana Lasicová . Ako som smerovala na besedu vôbec som si neuvedomila, že som už okolo pani Lasicovej prešla aspoň dvakrát. Útle žieňa so širokým úsmevom som zaregistrovala až po jej príchode do miestnosti. Od prvého momentu som vedela, že táto beseda bude naozaj príjemná, zaujímavá a nepochybne veselá. Rozhovor sa niesol v priateľskom duchu, dozvedeli sme sa zaujímavosti nielen z profesijného života, ale aj zo súkromia. Hana si s láskou zaspomínala na svojho otca a jeho užitočné rady, pripomenula si aj Jula Satinského a radosť z detstva, kde bola na ulici obklopená množstvom detí z ďalších hereckých rodín. Debata samozrejme nemohla obísť literárne počiny od prvej knihy  Sedím si v Manchestri na kameni a je mi...? až po knihu Slúžka . Hana písala mame maily o jej Erasmus pobyte a tá jej neskôr navrhla či by to nechcela vydať knižne. Tento večer sme mali šťastie a Hana nám dokonca prečítala úryvok