Preskočiť na hlavný obsah

Tvoja selfie s kultúrnym dedičstvom

Na začiatok školského roku si knižnica pre svojich čitateľov pripravila fotografickú súťaž, ktorej cieľom je spoznávať kultúrne dedičstvo Žiliny a okolia. Aktivitu sme pripravili v rámci Dní európskehokultúrneho dedičstva 2017 na Slovensku  a bude prebiehať od 1. do 30. septembra.

Podstatou hry je navštíviť čo najviac z jedenástich pamiatok, ktoré sme pre vás vybrali. Aby boli fotky vždy iné a zaujímavé, vyzývame vás, aby ste si s pamiatkou urobili selfie (fotku na ktorej budete vy a pamiatka) alebo takzvanú knižnú selfie (fotku na ktorej bude kniha a pamiatka).

Fotku nám vyzdieľajte na sociálnych sieťach (Facebook, Instagram alebo Twitter) s dvoma hashtagmi: #kniznicazilina a #EHDs. Vaše najlepšie fotky prezdieľame aj na našich sociálnych stránkach. Každá fotka postupuje do lotérie v ktorej 2. októbra vyžrebujeme víťaza. Víťaz dostane vecnú cenu, zápisné do knižnice zadarmo a balíček reklamných predmetov.
Navštívte teda jedno z nasledujúcich miest a urobte si selfie s kultúrnym dedičstvom.

Mariánske námestie, meštianske domy v historickom centre Žiliny (mapa)
Stred mesta bol v roku 1987 zákonom Slovenskej národnej rady vyhlásený za Mestskú pamiatkovú rezerváciu. Mariánske námestie je typické svojimi domami, ktoré majú poschodie vysunuté  na arkádach a pod nimi vznikli priestory podlubia, ľudovo nazývané „laubne“.

Radnica mesta Žilina na Mariánskom námestí (mapa)
Radnica mesta Žilina je reprezentatívnym sídlom primátora, konajú sa v nej zasadnutia mestského zastupiteľstva a rôznych kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy, oceňovania významných obyvateľov Žiliny, sobáše a pod. Na bočnej strane stavby sa nachádza pamätná tabuľa vydania Privilegia pro Slavis – významného historického dokumentu. Na radnici od roku 1994 pribudla aj zvonkohra.

Rosenfeldov palác sa nachádza sa v historickom centre Žiliny, neďaleko hlavných námestí, oproti Neologickej synagóge (mapa)
Palác bol postavený v roku 1907 ako súkromná obytná rezidencia Ignáca Rosenfelda a sídlo banky. Bola postavená v secesnom štýle, je považovaná za najkrajšiu budovu v meste. Priestor ponúka pravidelné výstavy, diskusie, workshopy pre deti, prehliadky paláca a mnoho ďalších kultúrnych aktivít. V Rosenfeldovom paláci sídli Knihárska dielňa LidyMlichovej.

KatedrálaNajsvätejšej Trojice, nad Námestím Andreja Hlinku, na ulici Horný val, oproti obchodnému centru Mirage (mapa)
Je najvýznamnejším a najstarším objektom v meste. V roku 2000 bolo pod farským kostolom odhalené súsošie svätých Cyrila a Metoda od sochára Ladislava Beráka. S veľkou pravdepodobnosťou v blízkosti a na mieste dnešného kostola stál od 13. storočia Žilinský hrad. Kaplnku sv. Jána Nepomuckého na západnej strane kostola pristavili v roku 1762. Samostatne stojacou zvonicou tohto kostola, ktorá pripomína známe talianske mestské zvonice je tzv. Burianova veža, ktorá je vysoká 46 metrov. Burianova veža slúžila ako zvonica a bola zároveň aj pozorovateľňou, ako ochrana pred požiarmi a príchodom nepriateľov. V súčasnosti je Burianova veža sprístupnená pre verejnosť prostredníctvom prehliadok, ktoré organizuje Turistická informačná kancelária Žilina. Pohľad na obe veže z Námestia Andreja Hlinku je pre Žilinu najtypickejší, je to symbol Žiliny. Veľmi často sa objavuje na pohľadniciach, na rôznych publikáciách i na poštovej známke, ktorá vyšla v roku 1997.

Dom umenia Fatra, nedaľeko Starého trhoviska (mapa)
Secesná budova, ktorú postavili pôvodne ako kino a divadlo s názvom Grand Bio Universum (Veľký univerzálny biograf). 3. 1. 1922 sa tu konala celoštátna premiéra prvého slovenského hraného filmu Jánošík; ktorý nakrútila americko-slovenská spoločnosť TATRA – film corp. z Chicaga. Kde sa dom nachádza? Je dominantou ulice Jozefa Vuruma. Dnes nesie názov Dom umenia Fatra a konajú sa tu koncerty Štátneho komorného orchestra. Zbor Žilincov osadil v roku 1997 na priečelí budovy dve pamätné tabule, ktoré pripomínajú premiéru filmu Jánošík a vznik Štátneho komorného orchestra.

Neologická synagóga, bývalé kino Centrum (mapa)
patrí k najkrajším a z hľadiska architektúry najdôležitejším židovským stavbám na Slovensku. Stavba stojí na mieste pôvodnej synagógy z roku 1881. Modernú budovu s kupolou projektoval svetoznámy nemecký architekt Peter Behrens. Postavili si ju židovský obyvatelia v 30. rokoch minulého storočia. Kde sa dom nachádza? Na Hurbanovej ulici. V blízkosti je pošta a oproti cez cestu Rosenfeldov palác. Od roku 2012 realizuje rekonštrukciu interiéru Neologickej synagógy občianske združenie Truc sphérique. Synagóga sa mení na kultúrne centrum, kde sa už teraz organizujú rôzne podujatia, napr. výstavy, koncerty a pod.

Kostol sv. Štefana Kráľa, na Dolných Rudinách (mapa)
Je najstaršou stavebnou pamiatkou na území mesta. Jeho história sa začína v 13. storočí. Kostol je ohradený kamenným múrom so vstupnou bránou.  Pravdepodobne v 16. storočí postavili pri kostole aj otvorenú kaplnku, ktorá tu stojí dodnes.

Budatínsky hrad, neďaleko mesta Žilina, na druhej strane Váhu v Budatíne. (mapa)
Správcom hradu je Považské múzeum v Žiline. V súčasnosti sa rekonštruuje. Typická je okrúhla, štvorposchodová veža, ktorá je už sprístupnená pre návštevníkov. Krásne prechádzky ponúka aj anglický park pri hrade, ktorý leží pri sútoku riek Váh a Kysuca.

Kostol sv. Juraja, Trnové (mapa)
Je rímskokatolícky drevený kostol v žilinskej mestskej časti Trnové. Stojí na severozápadnom okraji obce, kde uprostred cintorína tvorí s okolitou prírodou veľmi krásny harmonický celok. Dispozične predstavuje kostol jednolodie so svätyňou a pristavenou vežou.

Hrad Strečno, nad dedinkou Strečno (mapa)
zrekonštruovaná zrúcanina, minulosti najbezpečnejšia pevnosť Považia Kde sa hrad nachádza?  Hrad sa nachádza 11 km od mesta Žilina po ceste E 50 (smer Martin) na 103 m vysokom brale nad riekou Váh.  Hrad bol aj domovom veľmi významnej osobnosti v slovenských dejinách, ŽofieBosniakovej. V priestoroch hradu sa nachádzajú expozície Považského múzea v Žiline. Vystavené exponáty prezentujú archeologické nálezy z okolia Žiliny, a taktiež celkovú históriu hradu.

Lietavský hrad, prístup je možný z Lietavy alebo Lietavskej Svinnej-Babkova (mapa)
Svojou rozlohou patrí medzi najväčšie hrady na Slovensku. Kde sa hrad nachádza? Zrúcanina hradu Lietava leží nad obcou Lietava, asi 10 km južne od Žiliny. Pekne ho je vidieť na kopci zo sídliska Solinky. Od roku 2003 vykonáva práce na záchrane hradu Združenie na záchranu Lietavského hradu. Narodil sa tu aj niekdajší miestokráľ pre Slovensko palatín Juraj Turzo.

Kompletné pravidlá nájdete tu.

Tešíme sa na vaše príspevky.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Peter Pan, chlapec, ktorý nechcel vyrásť

Pojinko predstavuje seriál článkov: Zlatý fond detskej literatúry Diel druhý:  Peter Pan, chlapec, ktorý nechcel vyrásť Uplynul mesiac a Pojinko je tu opäť, aby Vám predstavil ďalšiu svetoznámu knižnú klasiku. Ďalšia časť nášho seriálu je venovaná  Petrovi Panovi . Určite Vám niečo hovoria postavy Wendy, Stratení chlapci, kapitán Hák alebo víla Cililing . Ak náhodou nie, utekajte si prečítať knižku! Stojí za to. Ale, predsa len počkajte! Predtým si prečítajte tento článok, aby ste sa dozvedeli ako to s Petrom Panom vlastne bolo. Detstvo Petra Pana bolo dosť divoké.  Najskôr ušiel rodičom ešte z kolísky, lebo sa dopočul, že musí vyrásť, a to on nechcel. Mal v pláne navždy si užívať bezstarostné roky hier a zábavy. Navyše nemal rád príkazy a zákazy, a tak dal radšej prednosť slobode. Skamarátil sa s vílami (i keď mu často svojou dobiedzavosťou išli na nervy), šéfoval partii Stratených chlapcov; čo boli chlapci, ktorí boli priveľmi zvedaví a nezbední a vypadli z kočíkov

Rezervovať či odložiť? (To je otázka!)

Rezervácia a odloženie kníh sú služby určené na uľahčenie vašej návštevy u nás v knižnici. Chceli ste si prečítať konkrétnu knihu, no zistili ste, že je momentálne vypožičaná iným čitateľom? Pre tento prípad slúži rezervácia, kedy nebude mať čitateľ pred vami možnosť ďalšieho predĺženia výpožičnej doby. Alebo naopak, viete, že knihy, ktoré potrebujete sú dostupné v našich policiach, no nemáte čas ich hľadať? Toto je presne prípad kedy môžete využiť objednanie odloženia kníh do 24 hodín. Obe tieto služby majú určité podmienky, ktoré je treba dodržať, aby ste od nás odchádzali s úsmevom na tvári a knihami v taške. Tieto služby je možné využiť predovšetkým prostredníctvom nášho webového katalógu Carmen . REZERVÁCIA knihy nedostupná = momentálne vypožičaná kniha kniha bude pripravená až po vrátení predošlým čitateľom (nedá sa 100% garantovať či ju vráti načas) spoplatnené sumou 1,00€ / kniha *cena sa môže meniť podľa aktuálneho cenník knižnice je nutné počkať na e-mailové oznámenie dostu

Hana Lasicová - beseda Od knihy k scenáru

Minulú stredu sme mali v knižnici opäť zaujímavú besedu. Tentokrát naše pozvanie prijala Hana Lasicová . Ako som smerovala na besedu vôbec som si neuvedomila, že som už okolo pani Lasicovej prešla aspoň dvakrát. Útle žieňa so širokým úsmevom som zaregistrovala až po jej príchode do miestnosti. Od prvého momentu som vedela, že táto beseda bude naozaj príjemná, zaujímavá a nepochybne veselá. Rozhovor sa niesol v priateľskom duchu, dozvedeli sme sa zaujímavosti nielen z profesijného života, ale aj zo súkromia. Hana si s láskou zaspomínala na svojho otca a jeho užitočné rady, pripomenula si aj Jula Satinského a radosť z detstva, kde bola na ulici obklopená množstvom detí z ďalších hereckých rodín. Debata samozrejme nemohla obísť literárne počiny od prvej knihy  Sedím si v Manchestri na kameni a je mi...? až po knihu Slúžka . Hana písala mame maily o jej Erasmus pobyte a tá jej neskôr navrhla či by to nechcela vydať knižne. Tento večer sme mali šťastie a Hana nám dokonca prečítala úryvok